x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 3 ani de la COLECTIV. Cifre înfricoșătoare și asumate

3 ani de la COLECTIV. Cifre înfricoșătoare și asumate

de Diana Scarlat    |    30 Oct 2018   •   09:27
3 ani de la COLECTIV. Cifre înfricoșătoare și asumate

La 3 ani de la tragedia din clubul Colectiv, sute de cluburi funcționează fără aviz de la ISU, iar clienții își asumă riscurile, atunci când aleg să intre într-o clădire fără avize. Deși s-a pornit o campanie draconică, imediat după tragedie, când s-au modificat inclusiv normele pentru construcții, astfel încât aveau nevoie de măsuri speciale până și piscinele acoperite, astăzi s-a ajuns la concluzia că normele nu pot fi respectate.

Clădirile istorice, în special, nu pot fi modificate, astfel încât să corespundă cerințelor ISU, iar astfel de clădiri sunt peste tot în țară și adăpostesc școli, grădinițe, universități, spitale, policlinici, teatre, cinematografe sau muzee. Nici clădirile noi nu pot respecta toate cerințele ISU, care sunt absurde, în unele cazuri, iar costurile de construire cresc exponențial, fără ca efectele să fie vizibile.

În acest moment, conform bilanţului făcut de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, circa 5.000 de spaţii au doar aviz de funcționare, obținut în baza unei declarații pe propria răspundere, peste 3.200 de clădiri nu îndeplinesc nici măcar cerinţele pentru avizare de la ISU, iar 280 de cluburi nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Acestea sunt doar clădirile aflate în evidența IGSU, iar numărul lor poate fi, de fapt, mult mai mare. Cei care au dat declarații pe proprie răspundere, pentru a obține avizul de funcționare, au promis că vor dota clădirile în care îşi desfăşoară activitatea cu suficiente căi de evacuare, instalații de stingere şi evacuare a fumului şi detectoare de fum. Pompierii dau apoi autorizaţia, după ce constată existenţa acestor măsuri. 

În ultimii trei ani, patronii de cluburi, baruri, restaurante şi alte spații cu destinaţie publică au contestat măsurile ISU, foarte complicate, încurcate de birocraţie și care necesită costuri foarte mari. Astfel s-a ajuns la revizuirea legislației, din 2016, când un spațiu mai mic de 200 de metri pătrați nu mai are nevoie de autorizație ISU pentru a funcționa o cafenea.

Lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu este sancţionată de către inspectorii de prevenire cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 50.000 lei.

Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București

 

 

×
Subiecte în articol: colectiv