x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cifrele morţii de pe şoselele româneşti

Cifrele morţii de pe şoselele româneşti

de Theodora Şutiu    |    14 Dec 2018   •   13:19
Cifrele morţii de pe şoselele româneşti
Sursa foto: saravuth-photohut/Getty Images/iStockphoto

România ocupă prima poziţie într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene la capitolul decese din accidente rutiere, 2,6% dintre ele înregistrându-se pe fondul conducerii sub influenţa alcoolului. Aproximativ 40% dintre şoferii vinovaţi au între 18 şi 30 de ani.

1.951 de oameni și-au pierdut viața în accidente pe șoselele din România, doar în 2017, tendința fiind totuși descrescătoare: anul 2008 a fost cel mai negru din ultimii 17, cu 3.000 de morţi. În UE au murit pe şosele 25.500 de oameni, anul trecut, în timp ce în 2001 erau 54.000 de victime. "Numărul persoanelor decedate a fost relativ constant în ultimii zece ani pe linia alcoolului. Legislaţia nu prevede o limită minimă a concentraţiei de alcool, orice valoare fiind sancţionată. Este un segment la care probabil trebuie să fim mult mai atenţi în perioada următoare", a spus chestorul Florentin Brăcea, în cadrul conferinţei internaţionale "Politici SMART pentru combaterea şofatului în stare de ebrietate", desfășurată ieri.

Dezastrul din 2017

Directorul executiv al Consiliului European pentru Siguranţa Transporturilor, Antonio Avenoso, atrage atenţia asupra acestei grave probleme. "Dacă ne uităm la 2017, vedem că 25.000 de persoane au murit în accidente pe drumurile europene. Chiar dacă persoanele nu mor, pot suferi de invalidităţi prelungite sau chiar pe viaţă. Sunt 135.000 de asemenea accidente rezultate cu invaliditate şi răniri grave. Această cifră de 135.000 de răniţi este şi ea o cifră foarte gravă. Din păcate, suntem cu doar 20% mai puţin faţă de 2011, ceea ce este încă departe de ţinta fixată. Alcoolul şi şofatul se exclud reciproc", a evidenţiat Antonio Avenoso.

Conform datelor prezentate pe site-ul Consiliului European pentru Siguranţa Transporturilor, anul trecut, România înregistra 99,3 morţi în accidente rutiere la un milion de locuitori, fiind urmată de Bulgaria (96), Serbia (82,2) şi Croaţia (79,7). Cea mai scăzută rată a fost în Norvegia - 20,3. 

Uniunea estimează că pe drumurile din Europa, 2% din numărul de kilometri conduşi sunt parcurşi cu concentraţie de alcool în sânge peste cea legală

 

×
Subiecte în articol: accidente sosele romania