x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Comuniteca, locul unde copiii îşi descoperă vocaţia

Comuniteca, locul unde copiii îşi descoperă vocaţia

de L.Budin    |    29 Oct 2019   •   12:00
Comuniteca, locul unde copiii îşi descoperă vocaţia

Zilele acestea, copiii, adolescenţii şi seniorii din Oradea şi împrejurimi se pot înscrie la atelierele oferite de primul şi, deocamdată, singurul centru comunitar din judeţul Bihor. Recent înfiinţat, centrul Comuniteca oferă gratuit cursurile cele mai diverse - de la biologie la creaţie vestimentară - , astfel încât să pună în valoare aptitudini şi să creeze legături între generaţii.

 

Comuniteca, înfiinţată şi coordonată de Fundaţia Comunitară Oradea, funcţionează în incinta magazinului Crişul din oraş şi însumează 240 metri pătraţi de spaţii diverse. Claudia Abrudan, director executiv al Fundaţiei, spune că ideea s-a născut în urma unui program cu mare impact la nivel naţional, Fondul Ştiinţescu. Prin intermediul acestuia, cei mici îşi dezvoltă pasiunea pentru ştiinţă - şi, până acum, au beneficiat de pe urma lui 5.000 de copii. „Aveam nevoie de un centru în care să ne putem desfăşura toate activităţile educaţionale. Fiindcă, spre deosebire de centrele înfiinţate până acum în ţară, unde se porneşte de la organizarea unui spaţiu şi se trece apoi la aducerea cât mai multor persoane în locul respectiv, la noi lucrurile au stat invers: aveam proiectele şi oamenii, dar nu aveam spaţiul”, spune Claudia Abrudan.

 

Cu porţile deschise

La Comuniteca, cursurile încep de la 1 noiembrie şi vor avea loc zilnic, după-amiază, în module de 3-4 luni. Sunt ţinute de mentori care lucrează cu plată sau pe bază de voluntariat. Teatru, pictură, limbă maghiară, CoderDojo - adică, cursuri de programare - , caligrafie... Temele atelierelor au fost propuse atât de copii, cât şi de părinţii lor. „Vrem să îi ajutăm pe tineri să îşi descopere o pasiune şi să aleagă o carieră în domeniul respectiv”, spune Claudia. Pentru seniori, există un curs de navigare pe internet şi vor mai urma şi altele, în funcţie de ceea ce-i interesează. „Cu această ocazie, încercăm să creăm şi legături între generaţii, încercând să-i convingem pe seniori să fie mentorii copiilor care vin la atelierele noastre.” Comuniteca are porţile deschise şi pentru alte organizaţii sau grupuri civice.

Chiria şi dotările centrului sunt acoperite din donaţii şi sponsorizări. „Căutăm 20 de companii locale care să ne susţină cu 2.500 de euro pe an, astfel încât să putem oferi în continuare acces gratuit la activităţile Comuniteca”, spune Claudia Abrudan.

Din cele 19 ateliere, cele mai multe înscrieri au fost la cursurile de Photoshop, Roboţi Lego, fotografie, muzică, dans și creații vestimentare. În cursul dimineţii, Comuniteca e deschisă pedagogilor care vor să-şi aducă acolo întreaga clasă. Vor avea loc clase de educaţie rutieră, bullying şi autoprotecţie (în colaborare cu Poliţia Română), precum şi de prim-ajutor (împreună cu SMURD).

×