x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copiii fumează cannabis înainte de a avea buletin

Copiii fumează cannabis înainte de a avea buletin

de Theodora Şutiu    |    17 Oct 2018   •   12:30
Copiii fumează cannabis înainte de a avea buletin

Consumul de droguri debutează, mai nou, la vârstă de 13 ani sau chiar mai puțin. Tinerii își iau droguri din discoteci, din cartierul unde locuiesc sau din împrejurimile școlii. În anul 2016, peste 300 de copii au avut nevoie de tratament ca urmare a consumului. Specialiştii susţin că substanţele se găsesc prea uşor, iar urgenţe medicale au fost cauzate de noile substanţe psihoactive.

Drogurile sunt parte din experiență de adolescent și tânăr în România de azi la fel ca şi alcoolul. Pentru cei care vor ajunge însă la abuz și dependență, doar drogul nu este suficient, ci alți factori (familia, mediul, personalitatea tânărului) joacă un rol esențial. "Potrivit rezultatelor(...) pe un eşantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenţii care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de ANA.

Cel mai popular drog

Cannabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, cu 8.1%. Urmează noile substanţe psihoactive cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6% şi cocaină cu 3,3%. Tinerii consideră că unele droguri sunt la îndemăna tuturor. Aceştia iau canabisul sau noile substanţe psihoactive din locurile unde îşi petrec timpul liber. Specialiştii sunt de părere că motivele care îi determină pe tineri să consume drogurile sunt diferite: probleme în familie, dorinţa de a se afirma sau tendinţele grupurilor din care fac parte.

“În rândul celor care au declarat consum de droguri ilicite cel puţin o dată în viaţă se regăsesc într-o proporţie mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată, elevii care au absentat nemotivat de la ore în ultimele 30 de zile: 56% faţă de 46,6%" - Agenţia Naţională Antidrog

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: copii droguri