x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Coplata la privat, eliminată până în aprilie 2021

Coplata la privat, eliminată până în aprilie 2021

de Monica Cosac    |    07 Feb 2020   •   18:30
Coplata la privat, eliminată până în aprilie 2021

Contribuția personală (coplata) a pacienților în spitalele și clinicile private din România, care a fost introdusă de fostul Executiv în aprilie 2019, a fost eliminată până în aprilie 2021, potrivit ordonanței de urgență (OUG) aprobată, marți, de guvern. „Prin modificările aprobate marți, pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere. Nu se privatizează niciun serviciu medical!”, a transmis, ieri, Ministerul Sănătăţii (MS).

Reprezentanţii MS spun că modificările cuprinse în OUG „dau șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat”. „Infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervențională și de stroke. (...) Astfel, crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plătește nimic. În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus. În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC etc.), prin modificările aduse (...) se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât până acum, dar și private care pot opera aceste programe”, explică MS. 

 

Furnizorii privați critică decizia Guvernului de a elimina coplata şi avertizează că iau în considerare să nu mai semneze contractele anuale cu CNAS, care permit decontarea serviciilor în mediul privat.

 

 

×