x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Corupţia, principala ameninţare pentru români

Corupţia, principala ameninţare pentru români

de Theodora Şutiu    |    21 Mai 2019   •   10:55
Corupţia, principala ameninţare pentru români
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Mai mult de o treime dintre români consideră că cea mai mare ameninţare pentru ţară, în viitorul apropiat, o reprezintă corupţia, urmată de o posibilă criză economică şi un eventual război. Totodată, aproape 85% dintre cetăţenii ţării doresc consolidarea parteneriatului cu SUA sau menţinerea sa la acelaşi nivel, conform unui sondaj de opinie INSCOP Research, publicat ieri.

La capitolul ameninţări din afara ţării, 60% dintre români cred că Rusia a fost şi rămâne principalul „duşman” la adresa securităţii României, iar Ungaria acţionează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei. Totodată, în topul ţărilor vecine care pot fi considerate prieten conduce Republica Moldova cu 80%, urmată de Bulgaria, cu 60%, şi Serbia cu 50%. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Ucraina şi Ungaria, cu 40%, respectiv, 27%.

NATO, principalul aliat

Majoritatea românilor (61,5%) consideră că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic, în tip ce doar 33% dintre cei intervievaţi cred că Organizaţia Nord-Atlantică va apăra ţara în caz de conflict. Atunci când vine vorba de instituţiile noastre de apărare şi ordine publică, doar 24% dintre cetăţenii ţării se simt apăraţi de acestea, în timp ce 13% consideră că nu reușim să ne apărăm în mod eficient nici singuri și nici cu ajutorul aliaților noștri. În opinia a 10% dintre respondenţi, securitatea ţării este cel mai bine apărată de Uniunea Europeană, şi a 9%, de alianţa cu SUA.

Întrebaţi cărei ţări ar trebui să îi acordăm ajutor militar în cazul în care ar fi atacată, 80% dintre respondenţi au ales varianta „oricărei ţări NATO”, 6% aleg varianta contrarie, iar 13% nu ştiu sau nu răspund.

 74% dintre români cred că ţara noastră ar trebui să ajute Republica Moldova în cazul unui conflict militar.

 

 

×