x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Costurile ascunse la pachetul de vacanţe, motiv de amendă

Costurile ascunse la pachetul de vacanţe, motiv de amendă

25 Aug 2017   •   13:30
Costurile ascunse la pachetul de vacanţe, motiv de amendă
Sursa foto: JPWALLET/Getty Images/iStockphoto

Agenţiile de turism care le cer clienţilor bani în plus după ce au încheiat cu aceştia un contract ar putea fi amendate cu până la 20.000 de lei, potrivit unui proiect legislativ elaborat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit proiectului, toate costurile pe care un client care apelează la o agenţie le va plăti trebuie anunţate înainte de a se bate palma. Este vorba de "toate comisioanele, tarifele și alte costuri suplimentare sau, atunci când aceste costuri nu pot fi calculate în mod rezonabil anterior încheierii contractului, o indicație cu privire la tipul de costuri suplimentare pe care călătorul ar putea să fie obligat să le suporte în continuare”, se arată în proiectul de lege pus în dezbatere publică de ANPC. Agenţiile de turism care nu vor respecta aceste norme ar urma să fie amendate cu sume cuprinse între 4.000 şi 20.000 de lei. Amenzile vor fi aplicate fie de ANPC, fie de Ministerul Turismului. De asemenea, clienţilor cărora li s-au adăugat costuri după încheierea unui contract li se vor înapoia banii, dacă i-au dat, sau vor putea beneficia de cele prevăzute în contract, costurile suplimentare urmând să fie suportate de agenţia de turism. Dacă va fi adoptată, legea ar urma să intre în vigoare începând cu 1 iulie 2018. Aprobarea legii ar însemna abrogarea Ordonanţei de Guvern 107 din 1999, care reglementează în prezent comercializarea pachetelor turistice. Conform ordonanţei, agenţiile de turism pot modifica preţul pachetului vândut după ce s-a semnat un contract în cazul în care se modifică taxele serviciilor de aterizare, cele de îmbarcare sau debarcare sau dacă există fluctuaţii ale cursului valutar.

 Proiectul de lege prevede şi creşterea valorii amenzilor pe care agenţiile de turism le pot primi, de la maximum 1.000 de lei la 50.000.

 

×