x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social COVID-19, speriat cu măşti populare

COVID-19, speriat cu măşti populare

de L.Budin    |    08 Apr 2020   •   10:58
COVID-19, speriat cu măşti populare

Un artist din Galaţi face haz de necaz și spune că măştile populare, pe care le meştereşte singur, pot alunga coronavirusul. El îi sfătuiește pe conaţionalii săi să fie cumpătaţi şi să asculte sfatul autorităților, şi astfel vremurile grele vor trece mai uşor.

 

Paul Buţa, etnolog şi documentarist la Centrul Cultural Dunărea de Jos, actor şi regizor la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, este şi creator de măşti populare. A realizat circa 1.500 de astfel de măşti, în atelierul său din localitatea Șivița, din judeţ, cu care participă, când are ocazia, la expoziţii internaţionale.

 

Contra spiritelor rele

„În această perioadă, când toată lumea vorbește despre măști, m-am gândit să fac și eu haz de necaz”, a declarat artistul reporterului Mediafax. De măști mă ocup și eu, doar că nu de măștile care sunt la ordinea zilei, ci de măștile care se jucau cu ocazia sărbătorilor de iarnă”. Paul Buța arată cum pot fi alungate spiritele rele: „Facem masca, toate măștile sunt funcționale, o punem pe cap, luăm și bâta de aici, care este făcută special pentru asta, și începem...”.

 

Demoni fantastici

Măștile lui Buța sunt inspirate de personaje din viaţa satului de altădată, dar întruchipează şi vietăţi fantastice sau animale, care erau invocate în vechi ritualuri. Sunt confecţionate din cârpe, blană, lână, coarne, boabe de fasole, pene şi din alte resturi de prin gospodărie. Artistul migăleşte la o astfel de mască de la câteva ore bune, la câteva săptămâni. În afară de timp şi pasiune, nu investeşte prea mulţi bani în acest hobby – şi nici nu are câştig de pe urma lui. „Singurul lucru, trebuie să schimbăm structura sau expresivitatea măștii, mai de hlizit, mai de afurisit, mai de cărpănos, de om sluțit sau om sucit, de aghiuță, michiduță și tot felul de categorii de demoni. Și cam așa le folosim”, explică artistul.

 

Cumpătare în toate

Creatorul de măști are un sfat pentru români: „Având în vedere că așa îi șade bine românului, să fie de șagă și să știe să facă haz de necaz, totuși sfatul meu este să ascultăm acum autoritățile, pentru că, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu siguranță vom trece peste această perioadă, însă poate vom trece mai repede dacă suntem ascultători și cumpătați, pentru că ăsta era termenul folosit de bătrâni: cumpătare în toate”.

 

M-am gândit că tot sunt la curte, mulțumesc lui Dumnezeu, să mă apuc să completez alaiurile mele de măști cu acești dimoni, așa cum spuneau strămoșii noștri”.

Paul Buţa, artist


 

 

×