x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Criză de citostatice pentru copiii bolnavi de cancer

Criză de citostatice pentru copiii bolnavi de cancer

de Monica Cosac    |    16 Noi 2016   •   07:50
Criză de citostatice pentru copiii bolnavi de cancer
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Bolnavii de cancer din România se confruntă cu lipsa mai multor medicamente esenţiale, avertizează organizaţiile de pacienţi. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a declarat, ieri, că de pe piaţa românească lipsesc 4-5 citostatice esenţiale pentru copii şi 14 citostatice necesare pentru tratamentul adulţilor.

“Din ce în ce mai multe citostatice lipsesc din cauza politicii proaste a preţului din România. În oncopediatrie lipsesc vreo 4 sau 5 citostatice esenţiale şi nu scumpe. Ce să mai vorbim despre adulţi, unde situaţia este mult mai critică. Vreo 14 citostatice lipsesc, lipsesc medicamente de întreţinere hormonală pentru doamnele cu mastectomie”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC, adăugând că “politica nouă a preţului nu face decât să dispară foarte multe medicamente de pe piaţa românească”.

În ceea ce priveşte radioterapia, situaţia este şi mai gravă, deoarece sistemul medical din România, incluzând şi sistemul de stat şi pe cel privat, nu pot asigura nici un sfert din necesar. Mai mult, pentru pacienţii sunt nevoiţi să aştepte până la 4 luni pentru a le veni rândul să facă şedinţe de radioterapie. “Pacienţii aşteaptă 2 – 3 - 4 luni. Două luni este un vis, dar 3-4 luni cu siguranţă pentru a le veni rândul să facă acest tratament vital pentru ei. Mulţi dintre ei nu mai apucă să facă acest tratament”, a mai spus Irimia. 

În contextul în care, anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 78.000 de noi cazuri de cancer, din care 48.000 de oameni pierd lupta cu boala, FABC a lansat, ieri, campania “Împreună împotriva cancerului! Cancerul nu are culoare politică!”. Reprezentanţii pacienţilor solicită factorilor de decizie - autorităţi, actuali şi viitori parlamentari - să includă pe lista lor de priorităţi acţiuni concrete, dar şi urgente, în lupta împotriva cancerului.

Peste 130 de pacienţi mor zilnic în România de cancer, o mare parte din aceştia pentru că nu au acces la tratamente inovative şi la serviciile de radioterapie, spune preşedintele FABC.

×