x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum aflăm ce vechime am acumulat în muncă?

Cum aflăm ce vechime am acumulat în muncă?

de Alice Petrescu    |    10 Mai 2018   •   18:42
Cum aflăm ce vechime am acumulat în muncă?

Cei care care doresc să ştie ce vechime au în muncă trebuie meargă la Casa de Pensii de care aparțin şi să depună o cerere în care să solicite deschiderea unui cont on-line pe site-ul www.cnpp.ro. În acest fel, persoanele interesate pot afla amănunte despre vechimea pe care o au în muncă din 2001 încoace, de când nu mai sunt valabile înscrisurile existente pe cartea de muncă.

Iată paşii pe care trebuie să-i urmaţi dacă constataţi că nu aveți vechimea reală declarată de angajatori

Dacă în documentele oficiale nu figurați cu anii întregi de vechime, din cauză că angajatorul nu a declarat la stat perioadele de timp pe care le-ați muncit, atunci trebuie să solicitaţi angajatorului o adeverinţă care să ateste activitatea pe care aţi desfăşurat-o, durata, salariul şi vechimea în muncă.

În cazul în care angajatorul nu vrea sau nu poate elibera o astfel de adeverinţă salariaţii au posibilitatea să solicite documentul direct la Inspectoratul Teritoril de Muncă din rază căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea.

Textul legal spune că "Inspectoratul teritorial de muncă eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la dată solicitării".

De asemenea, tot aici puteţi face şi anumite sesizări legate de angajator, ITM fiind singura instituţie abilitată să constate contravenţiile şi să aplice amenzile corespunzătoare.

Emiterea adeverinței din oficiu

Potrivit legii angajatorii au obligaţia să elibereze la încetarea activităţii salariatului o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate. Cu alte cuvinte, acest text obligă angajatorul, companie sau instituţie publică, să emită adeverinţă la încetarea activităţii persoanelor pe care le-au plătit. Înainte de 2016, nu exista nicio obligaţie pentru angajator să emită din oficiu adeverinţa, în lipsa solicitării exprese a salariatului.

Dispariţia carnetelor de muncă a făcut că dovada vechimii în muncă să se poată face numai cu ajutorul unor adeverinţe care să precizeze perioadele lucrate de salariaţii angajaţi cu contract de muncă.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: vechime in munca