x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum alegi corect un bec eficient

Cum alegi corect un bec eficient

de Monica Cosac    |    05 Iul 2018   •   19:30
Cum alegi corect un bec eficient

Vremea clasicului bec cu filament a cam apus. Costurile tot mai mari ale facturilor de energie, pe de o parte, şi restricţiile la nivel European, pe de altă parte, îi determină pe mulţi să-şi îndrepte atenţia către alte tipuri de sisteme de iluminat. Dificultatea apare, însă, în faţa nesfârşitelor rafturi cu becuri din hypermarket, când nu ştim pe care să-l alegem, astfel încât să luăm un bec cât mai eficient, la un preţ cât mai bun. Tocmai de aceea este bine să ţinem cont de câteva aspecte pentru a cumpăra becul potrivit: durata de viaţă, consumul, preţul şi culoarea.

Cele mai utilizate trei tipuri de becuri existente pe piaţă sunt: incandescent, economic şi LED. Deşi sunt cele mai ieftine, becurile clasice consumă cel mai mult. Prin urmare, acestea pierd, de la an la an, tot mai mult teren în faţa deja familiarelor becuri economice şi, mai nou, în faţa becurilor LED. Acestea din urmă oferă cea mai bună soluţie pentru iluminarea ambientală, dar şi pentru citit.

Consumul şi temperatura de culoare

În timp ce becurile economice consumă cam o cincime din energia necesară unuia clasic, oferind aceeaşi luminozitate, lampile LED utilizeaza numai o zecime. Adică un bec LED de 5W poate produce aceeaşi lumină ca unul convenţional de 50W. Majoritatea producătorilor de becuri LED indică echivalentul de putere faţă de becurile clasice, însă unii mai exagerează. De aceea, este recomandat să vă uitaţi şi la fluxul luminous, care se măsoară în lumeni (lm). Spre exemplu, dacă vreţi să înlocuiţi un bec obişnuit cu unul LED, fluxul luminos al acestuia trebuie să fie de cel puţin 600 lm.

O altă informație pe care trebuie să o cunoașteți este temperatura de culoare. Becurile cu incandescenţă emit o lumină gălbuie, relaxantă, de temperatură de culoare 2.700-2.800 K, pe care o puteţi găsi şi la alte tipuri de becuri. Culoarea becurilor cu temperatura de 4.000 k (alb neutru) sau mai mult (lumină rece) este mai potrivită pentru birouri sau spaţii de lucru.

În comparaţie cu becurile economice, care au o durată de viaţă 8.000-10.000 de ore, becurile LED pot funcţiona între 30.000 şi 50.000 de ore, ba unele dintre ele chiar mai mult. Un bec incandescent poate avea o durată de viață de numai 1.200 – 2.000 de ore.

Cum afli cât de economic este un bec?

Toate becurile comercializate în Uniunea Europeană trebuie să aibă menţionat pe ambalaj clasa energetică din care face parte, potrivit directivelor europene. Prin urmare, căutați pe ambalaj niște dungi colorate în roșu, portocaliu, galben și verde. Un bec mai eficient - adică produce mai multă lumină consumând mai puțină energie - face parte din clasele superioare: verzi (adică A, A+, A++) sau galbene (B), în vreme ce un bec mai puțin eficient va face parte din categoriile C, D sau E (marcate pe ambalaj cu portocaliu, roșu sau roşu intens).

 

 

 

×
Subiecte în articol: bec eficient