x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum arată somnul tău perfect

Cum arată somnul tău perfect

26 Sep 2018   •   20:10
Cum arată somnul tău perfect

Stresul, agitaţia, lumina artificială, ritmul de viaţă, telefonul mobil şi tableta sunt doar câţiva factori care ne afectează somnul în fiecare zi. Deoarece insomniacii riscă să facă diabet de tip 2, să sufere de afecţiuni cardiace sau să se expună la atacuri cerebrale, cercetătorii au creat condiţiile ideale pentru un somn perfect.

Şi pentru că insomnia poate fi considerată cea mai periculoasă boală a secolului (n.r. - 28% din accidentele rutiere mortale din Canada din 2015-2016 au fost cauzate de oboseala cronică la volan), oamenii de ştiinţă au creat un set de reguli care să vă asigure un somn de opt ore tuturor celor care abia apucă să doarmă cinci ore pe noapte. E indicat ca în general să respectaţi un necesar mediu de somn, adică orele pe care ar trebui să le dormiţi zilnic. În a doua parte a serii, după ora 21, corpul uman își caută în mod natural ora de culcare. Este mai sănătos să vă culcaţi la 22 și să vă treziţi la 6, decât să folosiţi intervalul 1-9. Cel mai indicat este ca în timpul somnului, temperatura în cameră să fie între 16 şi 19° C (dormind în pijama și acoperit cel puțin cu o pătură). Odată ce adormiţi, este secretată melatonină, iar temperatura corpului scade, atingând un nivel minim în jurul orei 4 dimineața, lucru care favorizează somnul.

Somnul este mai profund și benefic atunci când eviți lumina puternică în timp ce dormi noaptea. În trecut, exista obiceiul să fie trase perdelele la ferestre în timpul somnului. La țară, obiceiul se mai păstrează și acum.

Ce trebuie să ştii despre somn

  • Lipsa somnului îngraşă, provoacă dureri de cap, creşte tensiunea, predispune la diabet, slăbeşte sistemul imunitar, produce depresii şi afectează memoria.
  • Majoritatea adulţilor dorm 5 ore pe noapte, în loc de 7-8 ore, cât este normal.
  • 24 de ore de nesomn sunt echivalente unei alcoolemii de 0,1 g/l.
  • Printre principalele cauze ale insomniei tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani o constituie dependenţa de Internet
  • În urmă cu două secole, înaintea iluminării electrice, omul obişnuia să doarmă 10 ore noaptea. În prezent, media e de 5 ore.

×
Subiecte în articol: somnul perfect