x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum faceți constatarea amiabilă

Cum faceți constatarea amiabilă

19 Iun 2018   •   20:50
Cum faceți constatarea amiabilă

Procedura de „Constatare amiabilă de accident” a fost introdusă de Comisia de supraveghere a Asigurărilor în 2009 pentru a economisi timpul șoferilor, dar și al polițiștilor, în cazul tamponărilor din trafic. După cum îi spun și numele, prima condiție pentru a folosi formularul este ca ambii șoferi implicați să cadă de acord asupra circumstanțelor în care s-a produs accidentul. Celelalte condiții sunt:

-     din accident au rezultat numai pagube materiale;

-     în accident au fost implicate numai două vehicule;

-     nu s-au creat pagube materiale altei persoane decât cei doi șoferi implicați în accident.

Conducătorii celor două vehicule completează un singur formular, care cuprinde câte o secțiune pentru fiecare, denumite „Vehiculul A” și „Vehiculul B”, și o parte comună în care se realizează schița accidentului.

Conducătorul auto care are pretenții de despăgubire se va prezenta cu formularul de constatare la  orice reprezentanță a societății la care este asigurat celălalt conducator auto. Societatea îi va elibera pe loc documentul de reparație a vehiculului.

Formularul are 2 pagini, prima fiind „indigo” pentru cea de a doua. Și copia și originalul au aceeași valoare nuridică și fiecare șofer păstrează câte una.

Accidentele pe care le produceți vă cresc prima de asigurare RCA. Sistemul se numește Bonus-Malus, ultimele modificări fiind aduse anul  trecut. Fiecare persoană est identificată prin CNP și fiecare vehicul - prin seria șasiului. Când șoferul este și propietarul vehiculului, se formează o pereche din cele două elemente de identificare în dreptul căreia se va înregistra „istoricul daunalității”. Prima de asigurare se stabilește pe baza coeficienților claselor Bonus-Malus, de la reducere de 50% pentru cei disciplinați, până la penalizare 80% pentru cei care produc multe accidente.

×
Subiecte în articol: constatarea amiabilă