x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum faci economie la electricitate

Cum faci economie la electricitate

27 Sep 2018   •   19:30
Cum faci economie la electricitate

Dacă te-ai săturat să plăteşti mulţi bani pe electricitate, ai un motiv foarte bun să te apuci de economii. Altminteri, marii consumatori de energie din locuinţa ta precum aparatul de aer condiţionat, maşina de spălat rufe sau frigiderul îţi vor încărca mereu facturile.

În primul rând, este recomandat atunci când ieşi dintr-o încăpere să stingi lumina în urma ta, pentru a nu consuma energie inutil. Dacă nu le foloseşti, scoate din priză electronicele şi electrocasnicele precum televizorul, calculatorul, aparatul radio, combina etc. Aparatura  electrică şi electronică aflată în stand by consumă curent electric. În caz că nu ştiai, într-o locuinţă iluminatul reprezintă aproximativ 20% din factura la energie electrică, iar asta din cauza becurilor ineficiente energetic. O alternativă la cele clasice o reprezintă becurile economice. Ele consumă mult mai puţin şi au o durată de viaţă mult mai îndelungată. De exemplu, becurile economice cu LED rezistă între 35.000 şi 100.000 de ore. Evită să speli foarte des la maşina de spălat. Aşteaptă până se adună mai multe haine şi spală-le pe toate o singură dată.  Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off care îţi permit să închizi accesul la curent chiar dacă laşi aparatura electrică sau electronică în priză. În felul acesta este mult mai uşor să reduci consumul de curent, fără a mai fi nevoie să scoţi aparatele, pe rând, din priză.

Electrocasnice cu clasă

Aparatele electrocasnice sunt etichetate de producători astfel încât consumatorii să evalueze eficienţa energetică şi consumul anual de energie al acestora. Clasa de eficienţă energetică este definită pentru fiecare produs în parte pe o scală de la „A+++” (eficienţă energetică mare) până la „G” (cea mai redusă eficienţă energetică), dar şi printr-o scală de culori: verde pentru „mai eficient”, iar roşu pentru „mai puţin eficient”.

Termostatele programabile reduc semnificativ consumul de energie, dacă locuinţa este dotată cu un sistem central de răcire/încălzire a locuinţei.

 

 

×
Subiecte în articol: economie la electricitate