x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum îngrijeşti plantele suculente

Cum îngrijeşti plantele suculente

25 Sep 2019   •   18:30
Cum îngrijeşti plantele suculente

Crassula ovata (planta cu bani), Aeonium arboreum (trandafirul irlandez), Echeveria… Chiar dacă numele acestea nu-ţi sunt familiare, e foarte posibil să ai cel puţin o plantă suculentă în casă. O recunoşti uşor: are frunzele, tulpinile sau rădăcinile cărnoase, ca să poată stoca mai bine apa.

 Majoritatea plantelor suculente sunt orignare din ţările calde. Arată minunat în grădini sau apartamente, sunt adaptabile,  iar dacă sunt îngrijite corect, se dezvoltă spectaculos.

Adoră lumina soarelui, iar vara pot fi lăsate afară, sau lângă o fereastră bine luminată.  Atenţie, însă! Adesea plantele suculente cumpărate din magazin au petrecut mult timp la interior, în condiţii adesea improprii. Prin urmare, trebuie lăsate la soare progresiv, pentru a evita ca frunzele să se ardă. Cel mai bine e să fie lăsate lângă o fereastră prevăzută cu jaluzele.

Deşi sunt rezistente, plantele suculente suferă dacă sunt udate în exces. În anotimul cald, trebuie udate câte puţin, de îndată ce pământul în care sunt plantate s-a uscat. În anotimpul rece, e bine să fie udate o dată la două săptămâni, chiar o dată pe lună, în funcţie de gradul de umiditate din încăpere, dar şi în funcţie de specie.

Pământul în care plantate este important: trebuie să fie binen drenat, pentru a evita putrezirea şi sufocarea rădăcinilor. Foloseşte un pământ special pentru cactuşi, amestecă-l cu un pic de nisip şi, înainte de a-l adăuga în ghiveci, pune câteva bile de argilă sau pietricele pe fundul ghiveciului.

 

Pentru ca suculentele să aibă suficient loc pentru a creşte, foloseşte ghivece de 5-8 cm diametru, în funcţie şi de dimensiunile plantei. Evită ghivecele din plastic negru, care supraîncălzesc rădăcinile.

Temperatura ideală

Dacă udarea este corectă, suculentele se dezvoltă frumos vara, în încăperile bine luminate. Urmăreşte permanent ca frunzele să nu se păteze cu maro, cu negru sau să fie acoperite cu o mâzgă albicioasă, fiindcă asta înseamnă că au fost atacate de paraziţi. Când vine frigul, suculentele rezistă bine într-o încăpere încălzită, lângă o sursă de lumină exterioară.

×