x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum ne protejăm de virusul West Nile

Cum ne protejăm de virusul West Nile

de Monica Cosac    |    05 Sep 2018   •   17:46
Cum ne protejăm de virusul West Nile

În perioada verii - mai ales într-un anotimp ploios, cum a fost şi această vară - ţânţarii pot fi nu doar extrem de deranjanţi, atunci când încercăm să ne bucurăm de aer liber, ci şi foarte periculoşi, din cauza întepăturilor lor posibil producătoare de meningo-encefalită cu virus West Nile. În ultimele luni, 13 români şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 100 s-au îmbolnăvit din cauza acestui virus periculos transmis de ţânţari. Chiar dacă aproximativ 80% dintre cei care intră în contact cu virusul West Nile fac forme uşoare şi asimptomatice ale bolii, pentru alţii acest tip de infecţie virală poate fi fatală.

Pentru a ne proteja de infecţiile cu virus West Nile, este important să ştim cum putem evita înţepăturile ţânţarilor. 

 

Ce funcționează împotriva tânțarilor şi ce nu funcţionează?

Cu toate că internetul abundă de sfaturi care mai de care mai bune în lupta cu aceste insecte, medicii spun că puţine sunt soluţiile cu adevărat eficiente.

Potrivit pediatrului Mihai Craiu, soluţiile care funcţionează sunt:

„1. Soluţiile repelante cu DEET - Dietiltoluamid. În concentrație de cel puțin 20%, funcționează foarte bine. De evitat cele cu o concentrație peste 50%, căci pot avea efecte toxice. La concentrații reduse (10-30%), ar putea fi utilizate chiar şi la sugar aceste repelante. Dacă sugarul are mai mult de două luni.

2. Soluțiile cu IR3535 (insect repellent 3535) - ethyl 3-[acetyl(butyl)amino]propanoate. Este cel mai frecvent utilizat repelant contra insectelor, deoarece are un foarte bun profil de siguranță, fiind permisă utilizarea la gravide sau la sugari.

3. Hainele subţiri cu mâneci lungi sau acoperirea celei mai mari suprafețe cutanate”.

 

Ce nu funcţionează?

În pofida unor asigurări ferme din partea diverselor spoturi publicitare, sunt câteva soluţii care nu ne pot proteja de înţepăturile ţânţatilor, explică medicul pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii:

„1. Brățările cu repelant. Poate ar merge dacă vreți să fie în siguranță doar pielea de sub brățară?!

2. Aparatele cu ultrasunete. Ar putea goni eventual ... greierii (spun experții).

3. Capcanele luminoase care declanşează arcuri electrice împotriva insectelor ce vin în contact cu aceste lămpi. În final, am atrage mai mulți ţânțari în vecinătatea lămpii respective.

4. Lumânările aromate gen Citronella. Ca, de altfel, nicio altă lumânare parfumată.

5. Uleiurile esențiale care sunt promovate în acest scop. De tipul lemongrass, cedar, eucalipt, mentă, lavandă, camfor etc.

6. Nu usturoi. Nici mâncat, şi nici frecat pe piele”.

 

Medicii atrag atenţia că anumite uleiuri naturale şi aparent inofensive – precum uleiurile esențiale care contin fenol (eucalipt, mentă etc) sau camforul -  ar putea produce, mai ales la sugari, iritații grave ale căilor aeriene şi chiar bronhospasm.

 

×