x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum pot fi verificați partenerii de business

Cum pot fi verificați partenerii de business

de Diana Scarlat    |    14 Apr 2020   •   10:45
Cum pot fi verificați partenerii de business

Perioada pe care o traversăm este dificilă pentru antreprenori, mai ales pentru că nu cunosc situația financiară în care se află partenerii lor. Mulți dintre colaboratori nu vor să declare dacă au probleme, în urma restricțiilor impuse prin Ordonanțele Militare, iar companiile care nu au suficiente date despre celelalte firme de care depinde activitatea lor ar putea fi luate prin surprindere de eventuale probleme financiare ale acestora. Actum există, însă, o modalitate simplă de a verifica situația partenerilor pe internet. Chiar dacă firmele nu ajung să-și schimbe partenerii, cel puțin ar trebui să știe dacă în anumite locuri există posibilitatea de intrare în incapacitate de plată, pentru a se putea proteja. „Firmele pot să-și selecteze clienții sau partenerii actuali, văzând cine este în dificultate și cine nu. Cei care au certificate CSU prezintă riscuri mai mari, în special cei cu certificat albastru, care și-au încetat activitatea de tot”, a explicat, pentru Jurnalul, Iustin Diac, CEO listăfirme.ro.

 

Informațiile sunt la un click distanță

 

Atunci când un furnizor intră în dificultate, trebuie să poată fi înlocuit la timp, astfel încât firma să nu piardă contractele cu ceilalți parteneri. Cei care au închis activitatea complet au certificat albastru. Cei cu certificat galben au cifra de afaceri scăzută cu 25% față de primele două luni ale anului. „Este foarte simplu de verificat: se iau numele firmelor partenere, se introduce CUI-ul (Codul Unic de Înregistrare) într-un document Excel, iar documentul se introduce direct pe site-ul listefirme.ro. Există un câmp special creat pentru aceste verificări. Înapoi se primește lista cu firmele care au certificat CSU albastru sau galben”, mai explică reprezentantul listăfirme.ro. 

Situația celor cu certificat galben este mai puțin gravă, dar trebuie să fie luată în considerare.

 

Semnificația certificatelor

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri acordă, la cerere, solicitanților, operatori economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS–CoV-2, certificate de situație de urgență (CSU). Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme: TIP 1 (albastru) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, și TIP 2 (Galben) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

×