x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum pot primi asistenţă medicală cei care refuză cardul de sănătate

Cum pot primi asistenţă medicală cei care refuză cardul de sănătate

03 Sep 2019   •   20:10
Cum pot primi asistenţă medicală  cei care refuză cardul de sănătate
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Cardul Naţional de Asigurări de Sănătate nu mai este o noutate pentru români, fiind obligatoriu în sistemul medical de stat încă de acum trei ani (1 mai 2015).

O parte dintre cele peste 14 milioane de carduri de sănătate primite de asigurații din România vor expira deja, în acest an, iar posesorii acestora nu vor mai putea beneficia de servicii medicale cu cardul expirat, astfel că aceste documente trebuie preschimbate. Cardurile de sănătate vor fi înlocuite automat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar distribuția acestora va fi făcută prin Poșta Română, cardul fiind predat personal asiguratului în baza actul de identitate al acestuia și a unei semnături de primire. Există, însă, şi persoane care, deşi sunt asigurate în sistemul public de sănătate, din motive religioase sau de conștiință, refuză în mod expres primirea cardului național.

Aceste persoane pot beneficia de servicii medicale decontate de stat, pe baza adeverinței de asigurat, document înlocuitor al cardului, care li se eliberează de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență. Din păcate, adeverinţa de asigurat are o valabilitate de 3 luni de la data emiterii, astfel că aceasta trebuie reînnoită mereu.

Cum se obţine adeverinţa înlocuitoare

Adeverința de asigurat se eliberează la solicitarea asiguratului pe baza unei cereri (care poate fi descărcată de pe site-ul CJAS/CASMB) adresate casei de asigurări de sănătate la care acesta este luat în evidență și a copiei după actul de identitate. Cererea, pentru prima solicitare de eliberare a adeverinței, va fi însoțită de cardul național, în situația în care acesta a fost distribuit. Dacă a fost returnat casei de asigurări de sănătate/CNAS anterior depunerii cererii de eliberare a adeverinței de asigurat, solicitantul va face mențiunea acestui fapt în declarația pe propria răspundere. Documentele se depun direct la CJAS/CASMB sau pot fi transmise prin serviciile poștale. Nu sunt luate în considerare documente transmise prin e-mail.

În situația în care asiguratul nu se poate prezența personal la Casa de Asigurări de Sănătate  pentru în obținerea adeverinței înlocuitoare, poate fi reprezentat de o terță persoană pe bază de împuternicire notarială.

 

×
Subiecte în articol: card de sanatate