x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum poţi primi tratament în străinătate, plătit de statul român

Cum poţi primi tratament în străinătate, plătit de statul român

09 Iun 2018   •   09:11
Cum poţi primi tratament în străinătate, plătit de statul român

Nu puţine sunt situaţiile în care pacienţii români nu pot beneficia de tratamentul de care au nevoie în sistemul medical autohton. Fie că medicamentele sau dispozitivele necesare vindecării nu se găsesc, fie că nu există aparatură performantă sau specialişti, or durează prea mult pentru a avea acces la o terapie vitală, sunt foarte multe cazurile în care românii se îndreaptă către serviciile oferite de alte ţări.

În cazul persoanelor asigurate, însă, aceste servicii pot fi plătite, total sau parțial, de statul român. Pentru acest lucru este nevoie de obţinerea formularului E112, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru a putea beneficia de decontarea unui tratament planificat în străinătare, trebuie îndeplinite două condiţii cumulative:

  • tratamentul respectiv se regăseşte printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
  • acest tratament nu i se poate acorda în România în intervalul de timp necesar, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii.

Trebuie reţinut că, dacă cele două condiţii sunt îndeplinite, casa de asigurări de sănătate nu poate refuza eliberarea acestui formular, însă un medic trebuie să își asume că tratamentul necesar nu poate fi făcut în timp util în ţara noastră. Formularul E112 se eliberează înainte de plecarea pacientului la tratament, iar decontarea urmează să se facă ulterior intervenţiei, între instituţii, pe baza facturii. Acesta se poate elibera după plecarea persoanei, numai dacă, din motive de forţă majoră, nu a putut fi eliberat anticipat.

Eliberarea formularului E112 poate fi refuzată de Casa de Asigurări de Sănătate numai în cazul în care se stabileşte că deplasarea persoanei respective i-ar prejudicia starea de sănătate sau primirea tratamentului medical.

Documente necesare obţinerii formularului E112 (documentul portabil S2):

  • Cerere scrisă
  • Act de identitate al beneficiarului (sau certificat de naştere, în cazul minorilor care nu au buletin), în copie, şi prezentatea actului original pentru conformitate;
  • Act de identitate - copie şi original pentru conformitate – şi procura legalizată dacă cererea este facută de altă persoană în numele beneficiarului;
  • Dosar medical care va conţine înscrisuri medicale - copii ale documentelor medicale - şi raport medical - model tipizat - original;
  • Dovada calității de asigurat, după caz;
  • Confirmarea scrisă din partea clinicii din statul membru al UE sau al SEE, prin care unitatea medicală respectivă să ateste disponibilitateade a acorda respectivul serviciu medical în baza formularului E112 şi perioada efectuării serviciului medical.
  • În cazul minorilor, dovada că figurează pe lista unui medic de familie în contract cu CAS.

×
Subiecte în articol: tratament sanatate formularului E112