x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum pregătești copilul pentru școală

Cum pregătești copilul pentru școală

29 Aug 2019   •   14:23
Cum pregătești copilul pentru școală

În cazul în care ai copii mai mari cu siguranță lucrurile sunt mai simple dar în cazul în care cel mic tocmai a terminat grădinița și a venit timpul să meargă la școală trebuie să fii pregătit pentru toate sentimentele care îl vor năpădi atunci când se va afla într-un loc nou.

Fie va fi nerăbdător și mândru că s-a făcut mare, fie se va teme de ce-l așteaptă știind că va avea alți colegi și se vor întâmpla lucruri despre care el nu știe nimic. Indiferent dacă va fi bucurros ori speriat iată câteva sfaturi despre cum i-ai putea face viața mai ușoară celui mic și-l vei ajuta să depășească multitudinea de emoții prin care trece.

  • Povestește-i cât mai multe lucruri despre școală. Explică-i care va fi programul, ce va învăța. Așa va ști, măcar teoretic, ce-l așteaptă și se va liniști. Copiii pot deveni anxioși atunci când merg în necunoscut, prin urmare cel mai bine este să aibă o idee cât mai realistă despre locul unde își va petrece următorii ani.
  • Dă-i încredere în el, spune-i că este mare și curajos și se poate descurca. Și, oricum ar fi, nu va fi niciodată singur, tu vei fi mereu acolo să-l ții de mână când va avea nevoie.
  • Încurajează-l să-și pună în ghiozdan și un obiect la care ține iar atunci când i se va face teamă poate să își țină jucăria în brațe.
  • Gândește-te la eventualele reacții pe care le poate avea copilul atunci când se va afla într-un mediu total nou. Anticipează-i cumva întrebările și sentimentele pentru a fi pregătit să îl sprijini.

 

Mergi cu el în prima zi de școală și condu-l în clasă. Nu-l lăsa singur decât după ce te asiguri că este liniștit și răspunde-i la orice întrebare.

 

Sentimentul de siguranță

Prezintă-i școala înainte de începerea noului an. Așa va avea o idee mai clară despre cum arată curtea, clădirea, clasele și nu se va speria imaginându-și cine știe ce grozăvii. Cei mici au o imaginație bogată și atunci când nu au o reprezentare concretă asupra lucrurilor inventează povești care îi pot speria. În plus, spune-i că vei fi acolo pentru el oricând va avea nevoie, că îl vei aștepta după ore și veți merge împreună spre casă.

 

 

 

×