x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum primeşti concediul medical şi indemnizaţia de coronavirus

Cum primeşti concediul medical şi indemnizaţia de coronavirus

de Monica Cosac    |    28 Feb 2020   •   09:06
Cum primeşti concediul medical şi indemnizaţia de coronavirus

În România, până ieri, a fost confirmat un singur pacient cu noul coronavirus, iar acesta este doar purtător al virusului, fără simptome. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, unde este internat tânărul din Gorj, a anunţat, ieri, că pacientul „este bine”. Autorităţile au anunţat că cei care doresc informații despre prevenirea infectării cu coronavirus au la dispoziție începând de ieri o linie TelVerde. Totodată, au fost publicate condiţiile în care vor fi acordate concediul medical și indemnizația pentru carantină.

 

„Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viaţă, nu este nevoie să aglomerăm supermarketurile, nu e nevoie să ne panicăm rudele din străinătate sau din ţară. Dacă cineva intră în carantină, atunci aceste persoane sunt îngrijite de autorităţi, primesc hrană, tot ce este necesar”, a declarat, ieri, la Ministerul Sănătății, secretarul de stat Nelu Tătaru, după ce primul caz de infecție cu coronavirus din România a fost confirmat, miercuri seara, în județul Gorj. El a fost dus la Institutul Matei Balș din Capitală, iar prof. dr. Adrian Streinu-Cercel spune că „pacientul din Gorj este bine”.

 

Durata concediilor medicale nu se cumulează

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis o serie de clarificări cu privire la acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină.

Astfel, arată CNAS, concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. „Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni”, menționează CNAS. De asemenea, dacă durata perioadei de carantină depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

„Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, precizează CNAS.

 

TelVerde pentru COVID – 19

Cetățenii care doresc informații despre virusul COVID – 19 și cum să prevină infectarea pot apela începând de ieri numărul 0800800358, o linie TelVerde înființată de autorități. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Cei care au suspiciuni că au contactat virusul trebuie să sune la 112, iar cei care doresc doar să solicite informații despre coronavirus sunt sfătuiți să apeleze linia TelVerde.

 

99 de persoane erau în carantină, ieri după amiază, iar alte 7.174 de persoane se aflau în izolare voluntară la domiciliu.

 

 

În contextul îngrijorării provocate de creșterea riscului de contaminare cu Covid–19, Patriarhia Română le recomandă enoriaşilor să evite temporar sărutarea icoanelor din biserică şi să sărute icoanele din propria casă.

 

La Facultatea de Drept din Craiova au fost luate măsuri speciale din cauza coronavirusului. Până în data de 27 martie, profesorii nu mai sunt obligaţi să facă prezenţa la cursuri, astfel că studenţii pot lipsi fără să primească absenţe, iar activităţile extracurriculare se anulează.

 

„Dăm numai florile, fără să ne pupăm”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru este de părere că, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, este mai bine să evităm „pupăturile” de 1 și 8 martie, deoarece există acest obicei când sunt oferite flori doamnelor. „Dăm numai florile, fără să ne pupăm!”, a declarat Nelu Tătaru, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Sănătății.

Cum se transmite Covid-19

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a postat, pe Facebook, şi un scurt film în care prezintă un set de reguli pe care trebuie să le respectăm în contextul actual al răspândirii noului coronavirus:

1. Primul lucru pe care trebuie să-l ştii este că noul coronavirus se transmite prin contact direct şi pe calea aerului.

2. Trebuie să foloseşti din abundenţă apa şi săpunul, să te speli cât mai des pe mâini, astfel încât să decontaminăm mâinile de virusul care ar putea fi pe mâinile tale.

3. Dacă foloseşti toaleta cu mâna dreaptă, deschide robinetul cu mâna stângă.

4. Trebuie să te obişnuieşti să nu-ţi mai duci mâna la gură, la nas şi la nivelul pielii capului.

5. Trebuie să aeriseşti foarte bine camerele în care locuieşti.

6. Dacă te infectezi cu Covid-19, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te izolezi la domiciliu şi să contactezi telefonic medicul de familie.

 

×