x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum putem scăpa de factura la curent electric

Cum putem scăpa de factura la curent electric

de Diana Scarlat    |    16 Apr 2019   •   12:40
Cum putem scăpa de factura la curent electric

Programul „Casa Verde” va fi demarat de la 1 mai. Cei care accesează fondurile din acest program pot să economisească energie electrică, reducându-și semnificativ plățile, dar există și posibilitatea de a scăpa definitiv de facturi și chiar de a produce energie, cu ajutorul panourilor solare. Românii care vor beneficia de acest proiect național mai trebuie să știe că pot adăuga echipamente suplimentare, astfel încât să-și transforme casele în adevărate microuzine care produc energie, cu o investiție minimă.

Amânat de mai multe ori, programul guvernamental „Casa Verde” va fi demarat, de la 1 mai. Din suma totală de 130 de milioane de lei, alocată de Ministerul Mediului, vor primi finanțare 2.600 de locuințe, pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Practic, din cei 20.000 de lei de la stat pot fi cumpărate zece panouri, care asigură jumătate din consumul unei case de 100 de metri pătraţi. Dar cei care sunt dispuși să investească suplimentar au șanse să scape de consumul de curent electric de la furnizori. „Cei care vor să suplimenteze numărul de panouri și să cumpere echipamente pot să-și asigure consumul total de energie, cu o investiție destul de mică, de câteva mii de euro. Din suma pe care o primesc își pot acoperi consumul casnic, iar echipamentele suplimentare pot asigura producția de electricitate, chiar și pentru încălzire”, explică George Suciu, inginer și inventator, specializat în panouri fotovoltaice și echipamente speciale pentru producere, stocare și furnizare de curent electric.

Produce bitcoini și căldură

Metodele de eficientizare a energiei solare sunt multiple, dar cea mai ingenioasă pare a fi transformarea electricității în bitcoini și captarea căldurii astfel rezultate, pentru transformarea acesteia în agent termic. Practic, o casă poate deveni productivă, ca o mică uzină electrică, dacă energia solară este captată și transformată în electricitate, iar electricitatea astfel produsă poate fi folosită pentru a asigura necesarul de alimentare al casei, dar și pentru a mina bitcoini, dacă panourile fotovoltaice și echipamentele suplimentare sunt suficient de puternice. Prin minarea de bitcoini, aparatura consumă foarte multă energie electrică, dar și produce foarte multă căldură, care, la rândul ei, poate fi captată, prin echipamente speciale și transformată în sursă de încălzire. Astfel de case verzi sunt deja funcționale, datorită invențiilor mai multor ingineri români, care au pus deja pe piață echipamente speciale. O astfel de „microuzină” poate fi amenajată chiar și într-o casă de 100 de metri pătrați, având ca punct de pornire programul „Casa Verde”, dus la un nivel maxim de productivitate, iar o investiție de circa 4.500 de euro se poate amortiza în cel mult trei ani, fără a lua în calcul minarea de bitcoini.

Pensiune iluminată și încălzită de la soare

Un exemplu de succes, care demonstrează eficiența panourilor fotovoltaice, este o pensiune de la Siriu, echipată de proprietarul acesteia, alt inginer pasionat de energia verde. Zona montană care aparține de comuna Siriu - cinci cătune și câteva pensiuni turistice din amonte - nu este electrificată, iar energia verde este acolo unica alternativă. Unul dintre întreprinzătorii din zonă a rezolvat singur problema alimentării cu electricitate, direct de la soare. „Noi avem o deschidere foarte bună și putem folosi energia solară foarte mult. Doar în caz de nevoie se folosește generatorul electric. Telefonia mobilă funcționează prin amplificatoare, iar internetul wireless, prin satelit”, a explicat, pentru Jurnalul, Sergiu Doru Tutulan, proprietarul pensiunii Izvorul Bucuriei, de pe malul lacului de acumulare Siriu, care se bazează în procent de 90% pe energia produsă de propriile panouri solare.

Mulți își doresc electrificarea zonei Siriu, iar aici, panourile fotovoltaice ar putea produce energie solară, care ar putea fi stocată, printr-un sistem de conectare la rețea, prin care s-ar putea chiar furniza energie electrică.

Sergiu Doru Tutulan, proprietar de pensiune „verde”

Și autoritățile locale pot depune dosare pentru finanțare în cadrul programului „Casa Verde”, cu până la 4 milioane de lei. Finanțarea acordată persoanelor juridice acoperă instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

 

×
Subiecte în articol: casa verde