x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum să îţi îngrijeşti bijuteriile

Cum să îţi îngrijeşti bijuteriile

de Theodora Şutiu    |    05 Iul 2018   •   20:08
Cum să îţi îngrijeşti bijuteriile

Inele de argint, pietre de chihlimbar sau cercei cu perle de-abia aşteaptă să strălucească şi să îşi pună haine noi pentru cele mai importante momente din viaţa ta. Dacă ai în casă o periuţă de dinţi pe care nu o mai foloseşti, nu o arunca. O vei putea folosi pentru a da o faţă nouă accesoriilor tale cele mai preţioase.

În cazul argintului, periuţa de dinţi se udă, apoi se presară bicarbonat de sodiu sau un strat de pastă de dinţi. Se freacă delicat, cu mare atenţie la micile ornamente sau la pietrele mai fine. Nu uita să le clăteşti cu apă din abundenţă. Pentru ca bijuteriile din argint să nu se mai înnegrească, aplică un strat de ojă incoloră, cu ajutorul unei pensule subţiri. Curăţă bijuteriile din aur sau platină cu o periuţă de dinţi îmbibată în apă cu săpun. Usucă-le şi dă-le luciu cu o bucată de piele de căprioară. O bijuterie din aur ornată cu pietre preţioase îşi va recăpăta strălucirea dacă o vei lăsa două sau trei minute în alcool de 90 de grade (pentru strălucire foloseşte cu încredere şi miezul de pâine). Freacă apoi cu o cârpă din fibre textile. Diamante, rubine, smaralde sau safire se curăţă, toate, cu o periuţă de dinţi cu perii moi, îmbibată în apă cu bicarbonat de sodiu. Ele se păstrează, separate de alte bijuterii sau pietre preţioase, într-un săculeţ din mătase. Orice amprentă digitală (mai ales urmele de grăsime) le poate şterge din strălucire. Poţi îndepărta aceste pete cu un şifon îmbibat într-un produs de curăţat sticla.

Perlele, mai pretenţioase

Perlelor le puteţi reda strălucirea cu ajutorul unui material delicat sau cu piele de căprioară stropită cu o picătură de ulei de măsline. Din când în când, este bine să faci perluţelor tale o baie cu apă uşor sărată. Dacă apare o pată pe perlă, elimin-o cu o bucăţică de măsase sau, încet, cu unghia. Este recomandabil să aplici machiajul şi să te parfumezi înainte de a pune la gât colierul preferat.

Pentru a da chihlimbarului o înfăţişare proaspătă, freacă piatra cu un colţ de material de mătase, nu înainte de a o unge cu ulei de migdale dulci.

×
Subiecte în articol: ingrijire bijuterii