x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum scăpăm de mucegaiul din casă

Cum scăpăm de mucegaiul din casă

12 Iul 2018   •   23:20
Cum scăpăm de mucegaiul din casă

Mucegaiul este o ciupercă microscopică, parazită, care se înmulţeşte prin microspori. Apariţia sa este favorizată în primul rând de umezeală, căldură, dar şi de întuneric. De aceea, cel mai des va apărea în baie, bucătărie şi de-a lungul pereţilor care nu au fost tencuiţi corespunzător. O metodă clasică de eliminare a mucegaiului este tratarea cu bicarbonat de sodiu. Poţi fie să amesteci bicarbonatul cu apă şi să pulverizezi peste zonele afectate, fie să pui direct granule de bicarbonat peste mucegai, dacă infestaţia s-a format doar pe o suprafaţă orizontală. Metoda este eficientă pentru a curăţa finisajele pereţilor, covoarele şi alte materiale textile. Una dintre cele mai populare soluţii rămâne oţetul alb. Chiar dacă nu omoară orice tip de mucegai, este o soluţie ieftină, naturală şi pe care o poţi aplica peste orice suprafaţă şi material. Cea mai simplă soluţie pe care o poţi face conţine o jumătate de apă şi o jumătate de oţet. Dacă vrei sa sporeşti eficienţa soluţiei, poţi adăuga două linguri de bicarbonat de sodiu şi sucul unei lămâi stoarse. Este probabil cea mai puternică soluţie naturală anti-mucegai pe care o poţi fabrica în casă. Dacă niciuna din soluţiile de mai sus nu funcţionează, nu-ţi rămâne decât amesteci câteva măsuri de clor într-un lighean plin cu apă şi să cureţi mucegaiul până dispare. Clorul poate fi folosit pentru a îndepărta infestaţiile puternice de pe orice suprafaţă. Există însă riscul ca substanţa să decoloreze textilele sau să păteze mobila.

În cazuri rare, infestaţiile pot fi atât de puternice încât nu vei putea decât să refaci tencuiala unui perete sau să arunci mobila afectată

Expunerea la mucegai îţi poate afecta sănătatea. Cea mai comună problemă este alergia la mucegai, care poate apărea la orice vârstă. O altă afecţiune care poate fi cauzată de mucegai este astmul. Acesta poate apărea la persoanele care au deja alergie la mucegai sau sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor respiratorii. Totodata, mucegaiurile pot cauza numeroase tipuri de infecţii fungice, care se pot manifesta de la iritaţii ale pielii până la afecţiuni ale sistemului digestiv sau respirator.

×
Subiecte în articol: mucegai