x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum scapi de alergiile la detergenţi

Cum scapi de alergiile la detergenţi

28 Mar 2019   •   18:30
Cum scapi de alergiile la detergenţi
Sursa foto: telnyawka/Getty Images/iStockphoto

Substanţele de spălat vase şi haine sunt din ce în ce mai eficiente pentru îndepărtarea murdăriei, însă tot mai dăunătoare pentru piele, motiv pentru care alergiile la detergenţi sunt des întâlnite. Deşi putem folosi ani de zile un anumit produs fără să avem vreo reacţie la acesta, este posibil ca apoi să ne trezim cu diverse simptome de care nu mai putem scăpa.

Indicat ar fi să nu mai avem un contact direct cu substanţa care ne-a produs alergia. Acest lucru se poate face prin folosirea mănuşilor în timpul spălării vaselor ori prin înlocuirea detergentului cu care am spălat hainele.

Cremele cele mai eficiente sunt cele pe bază de cortizon, însă acestea nu sunt recomandate pe termen îndelungat pentru că pot provoca dereglări hormonale. Şi antihistaminicele sunt eficiente pentru combatertea alergiilor, iar cremele şi băile de ovăz sunt indicate împotriva mâncărimii.

O metodă naturistă este folosirea cataplasmei proaspete de cimbru. Acesta trebuie amestecat cu apă pentru a se obţine o pastă, după care este lăsat să acţioneze pe piele timp de 30 de minute. Uleiul de sunătoare şi cel volatil de mentă ajută la refacerea epidermei.

Cele mai nocive produse sunt detergentul de vase, înălbitorii, balsamul de rufe şi intensificatorii de culoare. Reacţii alergice pot provoca şi parfumurile, coloranţii şi conservanţii.

Dermatite şi eczeme

Simptomele variază de la simple iritaţii, pete, roşeaţă şi uscăciune a pielii, până la urticarie, arsuri, înţepături, mâncărimi, durere, băşici purulente. Dacă nu sunt luate măsuri pentru îndepărtarea cauzei, dermatita de contact se poate extinde şi se agravează, ajungând la adevărate răni.

Alte alergii provocate de substanţele chimice sunt eczemele, de care suferă mai ales copiii. Pielea acestora se înroşeşte, apar umflături mici şi mâncărimi. Iritaţia se poate extinde pe tot corpul şi apar chiar leziuni deschise.

 

×
Subiecte în articol: alergii detergenti