x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum se igenizează saltelele şi pernele

Cum se igenizează saltelele şi pernele

13 Dec 2018   •   20:50
Cum se igenizează saltelele şi pernele

Să ai o casă curată şi perfect igenizată nu este întotdeauna uşor. Saltelele și pernele sunt foarte importante, pentru că vorbim de locul unde dormim. Deși sunt protejate de cearșaf și fața de pernă, este esențial să învățăm să le curățăm.

Ignorarea acestei sarcini poate aduce la afecţiunii ale căilor respiratorii cum sunt astmul sau alergiile, dar poate afecta și aspectul lor. În plus, atunci când avem cantități mari de praf în casă, poate fi compromisă cu ușurință calitatea somnului.

Chiar dacă există multe substanțe chimice alternative, cea mai sănătoasă modalitate de curățare și dezinfectare a pernelor și saltelelor este cea naturală, care produce mai puține efecte secundare.

Cum dezinfectezi și cureți salteaua

În primul rând, trebuie să ştii că nu este recomandat să întinzi patul imediat cum te-ai trezit. Salteaua trebuie lăsată să respire – acesta este dușmanul microbilor – pentru ca ei să dispară de pe saltea. În plus, o poți lăsa în aer liber pentru o zi. Este posibil, totuși, să fie nevoie de ceva mai puternic. În acest caz, îți sugerăm să utilizezi un amestec pe bază de bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale dezinfectante.

Ingrediente

- 2 linguri de bicarbonat de sodiu (20 g)

- 2 picături de ulei de cimbru, ulei esențial de arbore de ceai, ulei de lavanda

Mod de preparare:

Pune într-un vas toate ingredientele, apoi, cu ajutorul unei sticle cu pulverizator, stropește amestecul pe suprafața saltelei și lasă-l să acționze 2 ore. După care, aspiră salteaua, astfel încât să nu rămână urme.

Cum dezinfectezi pernele

Cel mai bun mod prin care poți curăța pernele este spălarea lor la mașina de spălat. După spălare, pernele vor fi curate și dezinfectate. Totodată poţi folosi şi apă fierbinte cu zeamă de lămâie. Pune apa la încălzit. Când dă în clocot, adaugă zeama proaspăt stoarsă din cele șase lămâi. Înmoaie încet perna în acest amestec. Dacă este nevoie, adaugă mai multă apă până când acoperi perna în întregime. Las-o la înmuiat 2 ore, apoi spal-o cu detergentul tău obișnuit.

Temperatura la care spălați pernele trebuie să fie peste 40 de grade. Cel mai indicat este să setați temperatura la 60 de grade, dar să alegi un program de spălare pentru rufe delicate pentru că acarienii rezistă la temperaturi mici.

×
Subiecte în articol: igienizare saltele perne