x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nou și periculos: „Bradul cu electrocutare” din Curtea de Argeș

Nou și periculos: „Bradul cu electrocutare” din Curtea de Argeș

de Mariana Zaharia    |    12 Dec 2018   •   11:52
Nou și periculos: „Bradul cu electrocutare” din Curtea de Argeș

În Orașul Regal Curtea de Argeș, brazii împodobiți de autorități mai degrabă bagă frica în oase localnicilor decât să creeze atmosfera de sărbătoare după ce autoritățile au decis să respecte legea care prevede ca orice punct în care există curent electric să fie semnalizat. Angajații Primăriei au pus, așadar, anunțuri în fiecare brad din curtea instituției și au anunțat că este pericol de electrocutare. Edilul orașului, Constantin Panțurescu, spune că se teme de cei cărora le-ar putea veni ideea să taie ghirlandele, așa că preferă ca zona să arate ciudat, dar să îl ferească de răspunderea într-un dosar penal.

Zona din fața Primăriei Curtea de Argeș a fost aranjată cu zeci de ghirlande pentru Sărbători, dar feeria luminoasă a devenit una care a generat comentarii fel de fel printre localnici după ce au văzut că zecile de beculețe sunt însoțite de avertizări asupra pericolului de electrocutare. În fiecare brad, conducerea Primăriei a decis să existe un anunț de acest fel scris mare, pe o coală A4, în așa fel încât nimeni să nu poată spune că nu l-a văzut. Cum s-a ajuns de la atmosfera Crăciunului la frica de curent, ne-a explicat chiar edilul Constantin Panțurescu. ”Mă obligă legea, iar dacă se întâmplă ceva, nu plătesc nici cei care spun că li se pare că arată ciudat, nici dumneavostră, ci eu. Și nu e vorba doar de o amendă, ci chiar de dosar penal în cazul în care cineva s-ar electrocuta. Asta se poate întâmpla dacă vreunuia îi vine ideea să bage cuțitul în ghirlande, poate vrea să și le ia acasă sau, pur și simplu, să facă rău. Ni s-a întâmplat anul trecut cu teii. Am plantat în tot orașul, iar peste noapte a venit cineva și i-a tăiat sau i-a scos din pământ pe toți, așa că eu mă aștept la orice”, a spus Panțurescu.

Ce spun localnicii

Localnicii sunt împărțiți: unii fac haz de necaz, în timp ce alții le dau dreptate celor aflați la conducerea orașului. “Mi-e frică să mă gândesc ce i-a determinat să pună atâtea afișe. Poate instalațiile alea chiar sunt periculoase... la improvizații, mă refer. Am mai umblat prin lumea asta, dar nu am văzut arbori atât de periculoși pe nicăieri, de Sărbători”, ne spune un localnic, în timp ce alții se amuză: „Zonă cu risc ridicat şi specific! Vă rugăm să purtați echipamentul de protecție.” Însă, sunt și multe persoane care spun că temerile primarului sunt întemeiate și că este posibil să îi treacă prin cap cuiva să fure ghirlandele. „La câți oameni civilizați intră zilnic în curtea primăriei și ar dori să «împrumute» instalația pentru ficusul din apartament, mai bine un avertisment decât să fie ultimul selfie”, spune un alt locuitor al orașului.

Brazii împodobiți la Curtea de Argeș respectă două legi, pe cea privind protecția muncii și legea specială privind transportul și distribuția energiei electrice. Ambele cer ca reprezentanții instituțiilor să avertizeze eventuale pericole pentru cei care le trec pragul și prevăd sancțiuni, un accident putând să atragă acuzații de vătămare corporală pentru cei responsabili.

×
Subiecte în articol: brad craciun