x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum te înregistrezi la ANAF pentru a desfășura o profesie liberală

Cum te înregistrezi la ANAF pentru a desfășura o profesie liberală

de Alice Petrescu    |    04 Mai 2018   •   14:29
Cum te înregistrezi la ANAF pentru a desfășura o profesie liberală

Cei care practică profesii liberale în baza unei legi speciale pot opta să meargă la ANAF pentru a se autoriza. Astfel, medicii, contabilii, traducătorii, arhitecții, pot obține un certificat de înregistrare fiscală (CIF), cu ajutorul căruia îşi pot desfăşura activitatea ca persoană fizică independentă (PFI). 

De asemenea, profesiile liberale menţionate trebuie să îndeplinescă anumite condiţii pentru a fi încadrate ca atare:

-un act normativ care să reglementeze domeniul de activitate

-o autoritate publică sau un corp profesional care verifică îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei, eliberează autorizaţia şi o înscrie într-un registru

-o prevedere expresă în actul normativ prin care profesia se desfăşoară în baza autorizaţiei şi/sau a legitimaţiei de membru.

Pentru înregistrarea la Fisc a unei activități prestate în cadrul unei profesii libere, persoanele fizice trebuie să depună un dosar cu următoarele acte:

-documente eliberate de organismul profesional care fac dovada pregătirii în domeniul pentru care se solicită autorizarea (copie);

-două formulare 070 - Declarație de înregistrare fiscală;

-un contract de comodat, necesar stabilirii sediului (original)

-cartea de identitate, în copie. 

După depunerea aceastei documentații, ANAF va elibera în câteva zile CIF-ul, actul necesar pentru a-şi putea începe activitatea.

Cum se impoziteaza veniturile din profesii liberale?

Persoanele care  obțin venituri din profesii liberale vor plăti anul acesta CAS și CASS raportate la noul salariu minim pe economie,  adică la 1.900 de lei, după cum urmează:

-CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară (1.900 de lei)

-CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).

Din acest an plata contribuțiilor la pensii și sănătate le revine numai persoanelor ale căror venituri din activități independente, estimate sau realizate, sunt cel puțin egale cu 12 salarii minime brute, adică 22.800 de lei.

Astfel, persoanele care vor avea  venituri cumulate din activități independente sub plafonul de 22.800 de lei, nu vor datora CAS și CASS pentru aceste venituri, ci doar impozit pe veniturile obținute. 

 

×
Subiecte în articol: inregistrare anaf cif pfi profesie liberala