x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum te laşi de meserie ca să îţi faci brutărie

0
Autor: L. Budin 27 Dec 2019 - 13:40
Cum te laşi de meserie ca să îţi faci brutărie
Vezi galeria foto

Deschizi uşa micuţei brutării-patiserii, la parterul unui bloc de garsoniere din cartierul bucureştean Drumul Taberei, iar mirosurile te învăluie ca un abur divin. Pe rafturi se lăfăie cozonaci pântecoşi, turtă dulce glazurată, mere în pijama sau pâinici tăvălite-n seminţe. Soţii Nicolescu – el, jurist, ea, expert bancar – au renunţat la meseriile lor bănoase şi s-au apucat să facă frământe coca, pentru a reînvia gusturile din copilărie.

 

„Ca la mama acasă”, scrie pe geamul brutăriei artizanale. Şi dedesubt: „Ingrediente naturale 100 %”. „Nu folosim prafuri şi melanjuri”, spune hotărât Ana Nicolescu. „Pâinea se face din făină, drojdie, apă purificată, sare – şi atât. Fursecurile se fac cu unt, zahăr, ouă, lapte, cacao, stafide. Fără adaosuri din plic sau din bidon”. Ana a crescut în brutăria fratelui ei, din Oprişor, Mehedinţi, şi ştie că pâinea este prima literă din alfabetul respectului. Respect pentru ceea ce oferi, pentru ceea ce le pui pe masă celor dragi.

 

La o cană cu vin

Povestea brutăriei de cartier a început la un pahar cu vin fiert, povesteşte Ana. „Într-o seară, am zis: hai să facem o brutărie. Hai, a aprobat imediat soţul. Aveam nevoie de tot: de capital, de spaţiu, de muncitori, de utilaje.”

După căutări, au găsit un loc de-nchiriat – undeva, prin spatele Pieţei Moghioroş. „Ne-am suit pe bloc”, spune Ana. „Eu am văzut şcoli, liceu, un teren de tenis – interesant. Soţul meu nu a văzut nimic, şi din păcate a avut dreptate. Fiindcă oamenii din cartier au uitat gustul pâinii adevărate, şi e greu să-i convingi de contrariul. Conform business plan-ului, trebuia să facem 200 de pâini pe zi ca să supravieţuim. După un an de zile, vindem doar vreo 30.”

 

Fără compromisuri

Norocul soţilor Nicolescu s-a numit Tatiana, patiserul care s-a prezentat pentru postul de brutar. Nu s-a lăsat până ce nu a umplut tejgheaua cu saleuri, fursecuri şi alte minuni. Care, spre surpriza tuturor, s-au vândut ca pâinea caldă. Asta a ţinut afacerea pe linia de plutire.

În ciuda greutăţilor financiare, soţii nu fac compromisuri. „Vin şi acum furnizorii şi ne propun amelioratori şi alte nenorociri”, spune Horia. „Şi ne consideră nebuni când îi refuzăm – cum, nu vreţi să faceţi bani mai mulţi, în timp mai scurt? Ni s-a propus şi să ne distribuim produsele în supermarket, cu condiţia să adăugăm în ele prafuri pentru prospeţime, ca să reziste câteva săptămâni în cutie, la raft. Am spus nu – deşi, o singură comandă din asta echivala cu vânzările noastre pe 6 luni.”

 

Primul impas

Când Tatiana a plecat, afacerea ajuns într-un impas. Pentru că fusese finanţată, în parte, cu fonduri europene, soţii Nicolescu trebuiau să angajeze doar tineri absolvenţi, şomeri sau persoane cu dizabilităţi. Au dat anunţ la Forţele de muncă, niciun răspuns. „Am găsit apoi patiseri cu 20 de ani experienţă, dar care nu ştiau să fiarbă o cremă de vanilie. Alţii au dat bir cu fugiţii când au aflat că folosim ingrediente naturale, fiindcă efortul e de zece ori mai mare. Aşa că am luat un om pe care îl formăm noi, la locul de muncă”, spune Horia.

 

În thailandeză

O rog pe Ana să povestească o întâmplare memorabilă. „N-am să uit ziua în care am ajuns la DSP, ca să aflu de ce aprobări mai aveam nevoie. Şi nici pe doamna care, din punctul meu de vedere, a început să-mi vorbească în thailandeză. Nu înţelegeam nimic. Am ieşit de acolo şi am început să plâng. Gata, era sfârşitul. Soţul mă privea uimit. I-am spus că nu văd nicio soluţie, că nu ştiu unde să merg ca să rezolv măcar 5 % din ceea ce spusese femeia aceea. De ce Dumnezeu trebuia să aud de cadastru, de releveuri, de semnături de la toţi proprietarii din bloc? Horia a început să râdă: păi, asta e cea mai simplă problemă pe care-o avem de rezolvat!”

 

Un reper

Ascunsă printre blocurile gri, brutăria e locul unde oamenii intră nu doar ca să cumpere o pâine sau să comande un tort, ci şi ca să primească un zâmbet şi o vorbă bună. Soţii Nicolescu îi cunosc după nume pe mai toţi muşteriii şi le ştiu preferinţele. Îi păsuiesc pe cei care se întâmplă să nu aibă bani la ei şi, la sfârşit de zi, donează toate produsele care au rămas pe raft. „Nu suntem modele de business, dar credem cu tărie în ceea ce facem”, spune Horia. „Ce dacă stăm la muncă zi şi noapte? Ne alimentăm din bucuria celor care ne trec pragul.”

 

„Ai noştri nu ne-au dezamăgit niciodată, nu rămân datori nici cu 50 de bani. Am luat însă ţeapă de la un olandez – i-am dat produse pe datorie, iar el nu s-a mai întors niciodată să le pătească”.

Horia Nicolescu, co-manager de brutărie

 

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 




Medic de la Spitalul Județean Suceava: Nu avem asistenți, infirmieri, medici care să trateze pacienții

Medic de la Spitalul Județean Suceava: Nu avem asistenți, infirmieri, medici care să trateze pacienții
Un medic care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava spune că siuaţia legată de lipsa personalului medical este dramatică. Medicul spune că este nevoie urgent în spital de medici, asistenţi şi...

Rafila: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. Râmâne să vedem câte sunt cazurile de COVID-19”

Rafila: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. Râmâne să vedem câte sunt cazurile de COVID-19”
 Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că sunt 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. „Rămâne să vedem câte sunt cazurile de Covid-19”, a...

Doi medici de la Spitalul MAI Gerota, în stare critică după ce au fost infectați cu coronavirus. Contacți ai ofițerului MAI internat pe 5 martie

Doi medici de la Spitalul MAI Gerota, în stare critică după ce au fost infectați cu coronavirus. Contacți ai ofițerului MAI internat pe 5 martie
Doi medici care lucrează pe secţia de la Terapia Intensivă de la Spitalul MAI Gerota sunt în stare critică, după ce au fost infectaţi cu coronavirus, scrie Antena 3. Ambele doctoriţe au doar 40 de ani...

Alte 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud au ajuns în țară

Alte 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud au ajuns în țară
Alte 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud au ajuns sâmbătă dimineața în România, cu o aeronavă C-17 Globemaster III. Ministerul Apărării Naționale ceruse Unității Multinaționale de...

Alți 380 de români repatriați din Italia au ajuns la Constanța

Alți 380 de români repatriați din Italia au ajuns la Constanța
380 de români repatriați din Italia și îmbarcați în două avioane au aterizat vineri seară pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Aceștia vor merge în carantină în județele lor și nu în...

Medicii şcolari detaşaţi în teren pentru triajul epidemiologic atenţionează că nu sunt destule echipamente

Medicii şcolari detaşaţi în teren pentru triajul epidemiologic atenţionează că nu sunt destule echipamente
Medicii şcolari detaşaţi în teren atenţionează că nu sunt destule echipamente. Medicii din cabinetele şcolare au fost trimişi în teren de Ministerul Sănătăţii. Misiunea lor era să facă triajul...

Papa Francisc, rugăciune pentru omenire: „Tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii. Repetă din nou: «Nu vă temeți»”

Papa Francisc, rugăciune pentru omenire:  „Tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii. Repetă din nou: «Nu vă temeți»”
Papa Francisc s-a rugat singur vineri seară, în Piața Sf Petru care era goală, pentru omenire. Momentul a fost difuzat online. Suveranul pontif a rostit o predică specială adresată „Oraşului...

România trece la ora de vară în această noapte. Ceasurile se dau cu oră înainte

România trece la ora de vară în această noapte. Ceasurile se dau cu oră înainte
În ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară, iar ceasurile se dau cu oră înainte. În acest an în noaptea de 28 spre 29 martie, ora 03.00 va deveni ora 04:00. Ziua de 29 martie este...

ORA DE VARĂ 2020. Schimbarea orei se face în această noapte

ORA DE VARĂ 2020. Schimbarea orei se face în această noapte
În noaptea de sâmbătă spre duminică, se trece de la ora de iarnă la cea de vară, adică ceasurile se vor da înainte cu o oră, ora 3.00 devenind 4.00. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie,...

Caz de coronavirus la Serviciul de Ambulanță din Galați. O asistentă medicală a fost testată pozitiv

Caz de coronavirus la Serviciul de Ambulanță din Galați. O asistentă medicală a fost testată pozitiv
O asistentă medicală de la Serviciul de Ambulanță din Galați s-a infectat cu noul coronavirus. Probele au fost recoltate după ce femeia s-a simțit rău și au confirmat prezența virusului. Soțul asistentei este...

Coronacriza. Peste 100.000 oameni sunt infectați cu noul coronavirus în SUA

Coronacriza. Peste 100.000 oameni sunt infectați cu noul coronavirus în SUA
Aproape 104.000 oameni sunt infectați cu noul coronavirus în SUA, peste 86.000 în Italia, iar în China au apărut 54 de cazuri noi, toate la persoane reintrate în țară din străinătate. Rainews scrie că exist...

Alexandru Rafila, despre medicamentul minune: Dacă iau clorochina preventiv șase luni de zile mă omor singur

Alexandru Rafila, despre medicamentul minune: Dacă iau clorochina preventiv șase luni de zile mă omor singur
Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus, vineri, la „Marius Tucă Show”, că Clorochina are un efect antiinflamator asupra plămânilor și îmbunătățește capacitatea pacientului de...

Reținere bombă la Caracal. I s-a întocmit un dosar penal

Reținere bombă la Caracal. I s-a întocmit un dosar penal
Omul de afaceri Remus Rădoi, din Caracal, a fost prins la volan de poliţiştii din Olt, deși avea suspendat dreptul de a conduce. Oamenii legii l-au reţinut, vineri, pentru 24 de ore Reprezentanţilor Poliţiei...

Adevărul despre demisia lui Victor Costache: „A fost o decizie care s-a luat într-un anumit context!”

Adevărul despre demisia lui Victor Costache: „A fost o decizie care s-a luat într-un anumit context!”
Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a afirmat, vineri, într-un interviu exclusiv acordat Antena 3, că decizia demisiei sale a fost luată într-un anumit context.   "Știți și dvs. cum...

Dancă, despre indemnizațiile românilor din șomaj tehnic: Plățile se vor face automat, apoi se vor face controalele

Dancă, despre indemnizațiile românilor din șomaj tehnic: Plățile se vor face automat, apoi se vor face controalele
Șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, vineri, la Antena3, că plata indemnizației de șomaj pentru angajații aflați în șomaj tehnic din cauza coronavirusului se va face imediat ce angajatorii...
Serviciul de email marketing furnizat de