x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De câte ori se schimbă lenjeria de pat

De câte ori se schimbă lenjeria de pat

22 Ian 2019   •   20:50
De câte ori se schimbă lenjeria de pat

La capătul unei zile foarte lungi, senzaţia pe care ţi-o dă lenjeria de pat curată este esenţială dacă vrei să te relaxezi. Dacă, însă, nu schimbi aşternuturile în mod regulat, e ca şi cum ai dormi înconjurat de milioane de microbi.

Potrivit unui studiu recent, doar 33% dintre britanici schimbă lenjeria de pat o dată pe săptămână, în timp ce 35% fac acest lucru la două săptămâni, 8% dintre cetăţeni spală lenjeria la 3 săptămâni, iar 10% o fac la o lună. În cazul celibatarilor, este şi mai rău. Unii bărbaţi singuri au spus că au schimbat aşternuturile de numai patru ori pe an. Un expert în servicii de curăţătorie a declarat că microbii pot trece în cearşafuri, iar pe termen lung pot cauza alergii, mâncărimi şi, în cazuri severe, chiar infecţii. Mai grav este faptul că toţi aceşti microbi şi bacterii pot trece inclusiv în perne şi saltele.

Păturile, cuverturile, pernele şi salteaua sunt advărate surse de bacterii şi acarieni, vinovaţi de o serie de afecţiuni respiratorii, rinite, alergii, eczme, dar şi de disfuncţii ale somnului. Pe lângă aceste afecţiuni, lenjeria de pat murdară poate să găzduiască unele bacterii foarte periculoase precum salmonella sau germeni care afectează plămânii.

Conform jurnaliştilor de la Huffington Post, lenjeria de pat ar trebui schimbată o dată pe săptămână sau maximum două. Aceasta se spală la o temperatură de 60 de grade Celsius pentru a distruge acarienii, iar feţele de pernă se schimbă chiar de două ori pe săptămână. Lenjeria albă sau în culori deschise trebuie spălată în apă fierbinte pentru a ucide microbii, mai ales în sezonul rece. Cea în culori închise trebuie spălată în apă rece pentru a evita decolorarea.

Căldura, umiditatea, transpiraţia şi celulele de piele moarte creează un mediu propice înmulţirii acarienilor. În trei ani, o pernă ajunge să aibă chiar şi o greutate dublă din cauza prafului şi a microorganismelor care se cuibăresc în ţesătură.

×