x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De ce riscă să dispară porcul din gospodării

De ce riscă să dispară porcul din gospodării

de L. Budin    |    29 Aug 2019   •   09:00
De ce riscă să dispară porcul din gospodării

România se numără printre primele ţări din lume în privinţa îmbolnăvirilor de trichineloză, o boală parazitară transmisă la om prin carnea de porc. La Conferinţa Internaţională de specialitate, care se desfăşoară zilele acesta la Cluj-Napoca, s-a pus problema desfiinţării creştererii tradiţionale a porcilor, în gospodării, ca singură soluţie eficientă pentru eradicarea bolii. Este, însă, această soluţie eficientă şi, mai ales, este ea fezabilă?

 

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, am stat de vorbă cu prof. dr. Călin Mircea Gherman, şeful disciplinei de parazitologie de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi preşedintele comitetului local de organizare a Conferinţei Internaţionale de Trichineloză (26-30 august, Cluj-Napoca). „S-a dovedit că desfiinţarea creşterii tradiţionale a porcilor este o măsură eficientă, a dat roade în ţări precum Marea Britanie, unde nu mai există îmbolnăviri cu trichineloză de prin anii ’60. Eu cred însă că, în România, porcul din gospodării nu va dispărea niciodată. Iar dacă va dispărea, nu va fi din cauza trichinelozei, ci din cauza pestei porcine africane”, a spus profesorul.

 

Pericolul nevăzut

 

Îmbolnăvirile de trichineloză sunt cauzate de consumul cărnii de porc care nu e controlată din punct de vedere sanitar-veterinar şi care e infestată cu larvele unui nematod (vierme) din genul Trichinella spiralis. Simptomele variază de la greaţă şi crampe abdominale, la dureri musculare şi febră. În formele severe ale bolii, apar complicaţii cardiace sau neurologice, urmate de deces.

România se numără printre primele ţări în lume din punct de vedere al infestării cu parazitul Trichinella, atât la animal, cât şi la om. Care ar fi totuşi soluţia pentru a remedia această problemă? Profesorul Gherman spune că avem o bună legislaţie în domeniu, că în fiecare judeţ există mai multe circumscripţii de control sanitar-veterinar al calităţii produselor de origine animală. De fiecare dată când sacrifică porcul, oamenii trebuie să preleveze probe de carne din anumite zone musculare şi să le ducă la medicul veterinar, pentru a vedea dacă proba e infestată. Adesea, însă, oamenii nu se conformează, fiindcă nu conştientizează pericolul.

 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în perioada 1986-2009 au fost înregistrate, în lume, peste 65.000 îmbolnăviri umane de trichineloză, dintre care peste 28.000 în România.

 

 

 

×
Subiecte în articol: trichineloza