x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Deputatul PSD Ninel Peia vrea să existe în România şi "taţi eroini"

Deputatul PSD Ninel Peia vrea să existe în România şi "taţi eroini"

19 Oct 2016   •   14:15
Deputatul PSD Ninel Peia vrea să existe în România şi "taţi eroini"

Deputatul PSD Ninel Peia a declarat miercuri că are în vedere o serie de amendamente la proiectul legii "mamelor eroine" pe care l-a iniţiat, unul dintre acestea instituind şi noţiunea de "taţi eroini", respectiv acei bărbaţi care cresc singuri trei sau mai mulţi copii. 

Potrivit proiectului de lege adoptat luni tacit de Senat, femeile care au născut şi crescut cel puţin trei copii primesc o indemnizaţie viageră lunară, iar celor care au cel puţin cinci copii li se acordă şi medalia de "Mamă - eroină". 

"Aşteptăm legea la Camera Deputaţilor şi voi face chiar eu amendamente, pentru că am primit mai multe propuneri de la cetăţeni. De exemplu, şi taţii care îşi cresc singuri trei copii sau mai mulţi să primească această indemnizaţie, dar nu vor primi şi o diplomă. Voi mai pune un amendament prin care voi spune că mamele care nu-şi trimit copiii la şcoală li se suspendă pe acea perioadă indemnizaţia. Şi cred că acuzaţiile care ni se aduc că o anumită etnie, romii se vor înmulţi foarte mult este greşită, pentru că, în primul rând, ei oricum fac mulţi copii", a declarat pentru AGERPRES deputatul Ninel Peia. 

Proiectul legii "mamelor eroine" prevede că se acordă o indemnizaţie viageră lunară pentru mamele care au născut şi crescut trei copii sau mai mulţi. Indemnizaţia viageră se acordă în fiecare lună, după cum urmează: pentru mamele care au trei copii se acordă indemnizaţie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au patru copii se acordă 40%, pentru cele care au cinci copii sau mai mulţi - 50%. Pentru mamele care au cinci copii sau mai mulţi se acordă titlul şi medalia de "Mamă - eroină". Acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiţionată de obţinerea unui alt venit şi nu se impozitează. 

Indemnizaţia va fi actualizată anual, în funcţie de salariul mediu net pe economie. 

"Trebuie să fim conştienţi că statalitatea noastră depinde foarte mult de numărul populaţiei şi de cel al tinerilor. Din păcate România a pierdut foarte mult, fără să fim în război, peste patru milioane de cetăţeni care au plecat la muncă în străinătate, în Vestul Europei. Ce să facem? Să importăm migranţi? Sau să avem o populaţie română?", a motivat Peia. 

El a amintit că a depus un alt proiect la Parlament - "Legea pentru salvarea inocenţei copilăriei" - care prevede, în principal, interzicerea predării unor cursuri privind educaţia sexuală elevilor din învăţământul primar şi gimnazial fără acordul scris al părinţilor. 

Potrivit parlamentarului, "sub frumoasa sintagmă de educaţie pentru sănătate, de fapt în şcoli se predă educaţie sexuală". "Eu doar condiţionez, nu interzic predarea educaţiei sexuale. Cred că orice părinte şi-ar putea da acordul, în momentul în care i se cere acel acord, fără a fi minţit că este pentru educaţie pentru sănătate, când de fapt se face altceva, dar ar întreba, în momentul în care i se cere acest acord, ce programă este, ce lecţie i se va preda şi cine o predă copilului", a argumentat Peia. 

×