x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Diabetul, boala care face ravagii în organism

Diabetul, boala care face ravagii în organism

de Monica Cosac    |    14 Noi 2017   •   17:20
 Diabetul, boala care face ravagii în organism

Persoanele care suferă de diabet zaharat trăiesc, în medie, cu şase ani mai puțin decât persoanele sănătoase, avertizează specialiştii, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată în fiecare an pe 14 noiembrie. Alarmant este că există alte câteva afecțiuni care însoțesc diabetul şi care scad şi mai mult speranţa de viaţă a acestor pacienţi. Cel mai important este riscul de boli cardiovasculare.

Diabetul este o boală cronică care afectează un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume şi apare atunci când organismul fie nu produce, fie nu utilizează în mod corespunzător insulina - un hormon care ajută la procesarea glucozei pe care o obținem din alimente. Aceasta, la rândul său, determină creșterea nivelului de zahăr din sânge. Cea mai obișnuită formă a bolii, responsabilă pentru până la 91% din cazurile de diabet în țările cu venituri ridicate, este diabetul zaharat (de tip 2).

Din pricina simptomelor subtile, mulţi oameni nu ştiu că suferă de această boală şi foarte mulţi sunt diagnosticaţi abia după ce apar complicaţii.

Medicii avertizează, însă, că diabetul nu generează doar propriile probleme, dar poate genera și o serie de alte riscuri pentru sănătate, iar cele mai periculoase sunt bolile de inimă.

Astfel, pacienții cu diabet de tip 2 prezintă o probabilitate de 2-4 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât restul populației. Potrivit datelor statistice, în medie, persoanele fără diabet pot trăi cu până la 6 ani mai mult decât pacienții cu diabet de tip 2 şi cu aproximativ 12 ani mai mult faţă de cei care suferă şi de diabet şi de boli cardiovasculare.

Alimentaţia şi sportul, esenţiale

O greutate corporală normală, alimentele sănătoase, cât mai puţin procesate, şi exerciţiile fizice sunt esenţiale pentru ca pacienții cu diabet să reducă probabilitatea de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, spun medicii. Pacienţii trebuie să-și planifice cu atenție regimul alimentar, astfel încât să consume cât mai des pește, fasole, quinoa, broccoli şi nuci. De asemenea, medicii le recomandă să renunţe la fumat, să meargă pe jos în mod regulat și să facă drumeții.

Peste 415 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, potrivit Federației Internaționale a Diabetului (IDF), specialiştii estimând că aproximativ 193 milioane de persoane dintre acestea sunt nediagnosticate. Până în 2040, numărul de persoane cu diabet va crește la circa 642 milioane de persoane în întreaga lume, ceea ce înseamnă că unul din 10 adulți va suferi de această boală.

 

×
Subiecte în articol: Diabetul