x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Diete şi nutriţie în Bucureşti

Diete şi nutriţie în Bucureşti

de Narcis Popescu    |    28 Noi 2019   •   08:15
Diete şi nutriţie în Bucureşti
Sursa foto: VictoriaBee/Getty Images/iStockphoto

O bună nutriţie este fundamentul sănătăţii generale, iar Bucureştiul nu face excepţie, în rândul oraşelor ai căror locuitori au deprins un nivel de interes pentru această componentă semnificativă a vieţii. Deşi trăim în era vitezei, iar ritmul dinamic al societăţii contemporane ne oferă timp limitat pentru sine, oraşele moderne, alături de Bucureşti, oferă posibilitatea citadinilor să se îngrijească şi de acest aspect, prin dezvoltarea unei ramuri consistente de cabinete şi specialişti cărora ne putem adresa, dar şi prin intermediul apelurilor făcute în spaţiul public de instituţiile de resort ale statului, care îi îndeamnă pe cetăţeni să nu ignore stilul de viaţă.

 

Interesul tot mai amplificat al cetăţenilor Capitalei pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru sport, şi pentru controlul greutăţii, pentru propria înfăţişare până la urmă, sunt simptome ale dezvoltării şi chiar ale alinierii mentalităţii bucureşteanului la rigorile cărora sunt supuşi cetăţenii din oraşele occidentale. Dacă privim oferta propusă de restaurantele din centrul Capitalei, şi predispoziţia pentru mâncăruri sănătoase, ne putem gândi chiar că bucureştenii sunt invitaţi, la fel ca turiştii care ajung în oraşul nostru, să aleagă să mănânce bine, şi fără să capete kilograme în plus, diferenţa de preţuri între alimentele pe care ni le recomandă nutriţioniştii (care desigur pot varia, de la persoană la persoană), şi mâncărurile clasice, preferate de cei cu „arderi rapide”, nu este semnificativă. Cu alte cuvinte, în timp, cu educaţie şi disciplină, putem ajunge uşor să ne raliem toţi la o dietă colectivă, care să ne menţină tineri şi energici. În Bucureşti, există diverse programe pentru începători, unde sunt angrenaţi specialişti în nutriţie şi antrenori de fitness, la care adulţii pot apela, iar unele dintre aceste cursuri sunt chiar gratuite. Aproape că nu există restaurant respectabil în Bucureşti unde să nu se poată găsi mâncare echilibrată din punct de vedere nutriţional. Altele promovează dieta atlantică, bogată în peşte, fructe de mare şi legume. Dezvoltarea acestui fenomen este strâns legată de accederea ţării noastre în spaţiul Uniunii Europene, eveniment care a încurajat şi o dezvoltare rapidă a oraşului, adoptarea modelelor pozitive din capitalele Europei unite şi, implicit, a determinat la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei. Sondajele arată că bucureştenii sunt atenţi şi s-au informat despre cauzele majore ale mortalităţii la nivel mondial, unde se regăsesc ca factori de risc dieta neadecvată (avem exemplul bolilor cardiovasculare, accidentelor vascular-cerebrale, diabetului, bolilor de ficat şi cancerului).

 

Nutriţia, o prioritate şi pentru „micii” bucureşteni

Este cunoscut că asocierea dintre alimentaţie şi boală a fost descoperită de secole, însă abia în secolul XX, majoritatea substanţelor nutritive au fost izolate, iar România este şi ea integrată în acest registru.

Mai mult, nutriţia a devenit o prioritate şi în şcolile din Bucureşti, unde noţiunile de nutriţie au fost promovate în imediata apropiere a elevilor, despre cum pot face alegeri sănătoase pentru a avea o viaţă echilibrată, fericită şi liberă. „Sunt de părere că, aşa cum învăţăm să scriem, să vorbim şi să calculăm cum trebuie, tot aşa este important să ne şi hrănim corect. Am folosit termenul de a ne hrăni, în loc de a mânca pentru a evidenţia ideea că nu orice mâncăm aduce un beneficiu corpului. Şi din ce am observat în ultimii ani, în urma mai multor cercetări care s-au făcut la nivel de ministere, copiii din şcolile din Bucureşti îşi doresc să mănânce mai sănătos, însă alegerile alimentare nu erau întotdeauna cele mai fericite. Acum, aceştia dispun de o îndrumare direct de la şcoală, iar asta îi face fericiţi”, spune Diana Dancă, tehnician nutriţionist şi colaborator al unei instituţii de învăţământ din Bucureşti. Aşadar, la nivelul şcolilor există în prezent atenţia îndreptată spre informa elevii încă din 2016, livrându-se către aceştia module educaţionale menite să clădească o bază consistentă de cunoştinţe privind conceptul de trai sănătos. „Aceste iniţiative sunt destinate atât elevilor din şcolile primare, cât şi gimnaziale şi de liceu. La liceu însă, se încearcă o abordare diferită, fiind flexibili în funcţie de interesele adolescenţilor şi căutăm să le răspundem nevoilor lor. Desigur, în viitor, ne dorim să aplicăm reţeta folosită în Bucureşti cu succes, unde elevii oraşului deja par preocupaţi de nutriţie, şi în restul ţării”, continuă Diana Dancă.

 

Dieta şi nutriţia, puncte de interes pe harta Capitalei

Dieta nu reprezintă un răspuns universal, la nevoile bucureştenilor, iar fiecare om are o amprentă unică, astfel încât, pe lângă îndreptarul clasic care este redat locuitorilor oraşului nostru de specialişti prin media, aceştia sunt invitaţi să se informeze individual mai departe despre detaliile de care depinde modul în care îşi pot îmbunătăţi alimentaţia. Aşadar, cetăţenii Capitalei, din dorinţa de a merge pe drumul cel bun, se îndreaptă tot mai des către doctori specialişti. „Este foarte greu să creşti în masă musculară sau să slăbeşti sănătos dacă nu ştii cu ce te confrunţi. Cunoscând de la bun început toate informaţiile despre tine, vei şti ce paşi trebuie să faci pentru a obţine corpul dorit”, spune Claudia, o bucureşteancă de 28 de ani. „Pentru a obţine corpul mult dorit, bucureştenii trebuie să ţină cont de următoarele criterii: antrenamentul fizic de la sală, cu greutăţi, programul cardio, prin alergare, odihnă, dietă şi nutriţie. Aceste componente constituie imaginea pe care orice cetăţean al oraşului nostru vrea să o vadă în oglindă. Iar aceştia trebuie să știe că dacă taie chiar şi una dintre regulile de mai sus, atunci totul devine simplu şi nu vor obţine rezultatele dorite”, ne spune Georgiana Mirică, specialist în bodybuilding.

 

Tendinţe şi evoluţie în Bucureşti spre o viaţă sănătoasă

Adesea, oamenii din oraşul nostru foloseau cuvântul dietă atunci când voiau să arate bine pentru un anumit eveniment, iar potrivit obiceiurilor arhaice, nu mai mâncau o perioadă, din dorinţa de a fi în formă şi de a atrage priviri, însă imediat cum venea sezonul rece nimic nu mai conta şi aceştia mâncau fără măsură, chiar dacă se îngrăşau la loc. Ei bine, aceste tendinţe sunt în plin proces de metamorfoză şi tranziţie spre un stil de viaţă echilibrat, vedem adesea bucureşteni care în perioada sărbătorilor de iarnă, sau care odată cu începutul noului an, umplu sălile de fitness, şi consumul de alimente din perioadele de vacanţă a scăzut substanţial şi a fost reglat şi îndreptat spre o reţetă recomandată de nutriţionişti. În prezent, locuitorii Capitalei nu sunt străini de sfaturile care îi încurajează ca atunci când le este foame să nu consume tot din farfurie, şi, mai cu seamă, ca masa de seară să fie compusă dintr-un fel de mâncare uşor. Deşi la început anumitor persoane le-a fost greu să respecte un regim alimentar sănătos, din cauza tentaţiilor şi a publicităţii, cetăţenii Capitalei au început să frecventeze sălile de fitness cu regularitate. „Atunci când mergi la sală şi depui un efort fizic susţinut, îţi consumi energia, dar la final eşti bucuros că ai reuşit să faci acel lucru şi să îţi depăşeşti limitele. Eşti mândru de tine, eşti mai încrezător în propriile forţe, te simţi mai viu şi eşti mult mai fericit. Subit, realizezi că ţi-e foame, vezi o shaorma şi te gândeşti că după atât efort depus o meriţi, însă, ulterior, te gândeşti, analizezi şi chiar pui în balanţă acea shaorma şi efortul depus iniţial la sala de forţă. Realizezi în scurt timp că în cazul în care o vei mânca, practic tot efortul tău şi toată transpiraţia ta au fost în zadar”, ne spune Marius, un tânăr de 27 de ani, locuitor al Capitalei, care s-a apucat de câteva luni să meargă la sală. Aşadar, cei care locuiesc în oraşul nostru au înţeles cu timpul că satisfacţia temporară a unei porţii de mâncare foarte consistente din punct de vedere caloric este în defavoarea efortului pe care tocmai l-au depus iniţial, iar cu timpul, învaţă că sala reprezintă o evadare foarte constructivă din cotidian.

 

Mituri evaluate de antrenorii de fitness din Bucureşti

Alexandra Danciu, antrenor de fitness, la o sală de antrenament frecventată din Bucureşti consideră că deşi bucureştenii au început să frecventeze sălile de fitness, încă nu au deprins în totalitate cultul pentru disciplină şi organizare a efortului. „Mai toată lumea care vrea să piardă din grăsime se gândeşte că banda de alergat este soluţia ideală. Răspunsul este da şi nu. Totul ţine de ritmul cardiac. Ceea ce vreau să spun este că bătăile inimii trebuie să fie relativ lente. Atunci când alergi pe bandă, vreme de 40-50 de minute, la o viteză ridicată, inima ta bate foarte repede şi tare. Ce crezi că o să spună corpul tău? Că ai luat-o razna şi e nevoie de energie. Şi cum doar carbohidraţii pot susţine o astfel de activitate intensă, organismul se va înfige direct în masa musculară pentru a genera energia de care are nevoie”.

 

Trendurile în alimentaţia bucureştenilor pentru 2020

Specialiştii anunţă pentru 2020 că la nivelul alimentaţiei sănătoase, tendinţa bucureştenilor este de a creşte consumul berilor fără alcool, a apelor carbogazoase şi a ceaiurilor. De asemenea, va creşte consumul de diverse seminţe şi chiar tipuri de unturi, exceptându-le pe cele obişnuite ca untul de arahide, până la cererea produselor din carne, dar care încorporează ingrediente din plante. Astfel, multe dintre localurile din oraş frecventate atât de bucureşteni, cât şi de turişti, încearcă să se adapteze noilor trenduri, încercând să plaseze pe rafturi băuturi cu arome de cocktail clasice, unde sunt folosite metode de distilare folosite în mod obişnuit pentru alcool, creând, de exemplu, o alternativă la lichior, menită să fie folosită într-un mix de băuturi mai degrabă decât cu o băutură în sine. Până spre finalul acestui an, untul din fructe a dominat piaţa bucureşteană, cel de arahide şi cel de migdale fiind favoritele publicului din Capitală. Anul următor, untul de seminţe de pepene verde sau untul de seminţe de dovleac par a fi în creştere, datorită îndreptării oamenilor către diete de tip keto sau vegan, putând fi folosite pe alimente precum biscuiţi, legume şi pâine prăjită. Mai departe, producătorii de carne şi mezeluri nu vor dori să fie excluşi din trendul vegetarian, dar nici nu se vor reprofila către produse vegetariene, spune Claudiu Balint, analist economic. Brandurile axate pe produsele din carne sunt capabile să-şi adauge propria marcă în această tendinţă bazată pe ingrediente din plante, pentru a potoli febra consumatorilor dornici să fie cât mai sănătoşi. Consumatorii sunt din ce în ce mai conştienţi în privinţa alimentelor pe care le consumă şi se concentrează mai mult asupra ingredientelor folosite în produse înainte de a le cumpăra. Acest lucru a încurajat mărcile să îşi modifice ingredientele pentru a oferi opţiuni „proaspete” bucureştenilor, chiar şi atunci când vine vorba de o gustare.

 

Cuvântul-cheie este „proaspăt” în această nouă generaţie

Lanţurile de magazine din Bucureşti îi invită pe cei care ajung în oraşul nostru să aleagă alimente ca supele, care vor deveni mult mai populare pentru gustări, precum şi batoanele de cereale, care vor fi făcute pentru a fi depozitate în frigidere, pentru a păstra toate ingredientele proaspete şi a scăpa de ingrediente procesate, precum conservanţii. Copiii din Capitală au devenit şi ei din ce în ce mai „aventuroşi” la capitolul mâncare, o tendinţă fiind remarcată de specialiştii în nutriţie, care prevăd alegeri interesante făcute de copii şi de părinţii lor atunci când vine vorba de pachetul de prânz pentru şcoală. Opţiuni precum chiftele din somon şi pungi cu piure de somon ar putea câştiga teren în rândul copiilor atunci când îşi aleg mâncarea pentru pachetul de prânz. Dar pentru cei care doresc dulce în afara variantelor obişnuite, cum ar fi zahărul, stevia, mierea şi siropul de arţar, mai sunt multe de ales pentru nevoile tuturor, la gătit, coacere, ceai sau cafea.

 

Sfaturi de la specialişti pentru bucureşteni

Potrivit psihologului Andreea Niţulescu, vicepreşedinta Asociaţiei Psihologilor din Bucureşti, există două posibilităţi de a mânca: pentru a te hrăni, cealaltă pentru a te elibera sau a scăpa de o poftă. „Atunci cânt alegi să mănânci doar pentru a te hrăni, nu ai cum să ajungi să ai kilograme în plus, însă de fiecare dată când cauţi să stăpâneşti o poftă, atunci şansele să te îngraşi sunt foarte mari. Bucureştenii trebuie să cunoască aceste aspecte, deoarece atunci când au depăşit un nivel de greutate, au depăşit şi faza în care mâncarea îi hrăneşte, hrănindu-şi de fapt constant nu corpul, ci poftele şi emoţiile”. Nutriţionistul Costin Blidariu atrage atenţia asupra felului în care trebuie să arate nivelul nutrienţilor pentru bucureşteni în fiecare zi: „Trebuie să mănânce pentru a pierde în greutate. Cu cât mănâncă mai multă mâncare sănătoasă, cu atât îşi accelerează metabolismul. Dacă orice cetăţean îşi va putea spune că din ziua x să nu se mai atinge de nimic timp de două săptămâni pentru a ajunge la o anumită greutate, corpul va intra în modul de supravieţuire”. O altă regulă „de aur”, recomandată de nutriţionişti locuitorilor Capitalei este să nu mănânce cu 4 ore înainte de a se culca, tendinţă care pare a fi cunoscută de din ce în ce mai mult, îndeosebi în rândul tinerilor. „Oricare ar fi ora noastră de somn, ştiu că este bine ca vreme de 4 ore înainte de culcare să nu mâncăm nimic din ce conţine grăsimi sau carbohidraţi, deoarece atunci când dormim, corpul nostru are nevoie de energie, şi dacă avem stomacul gol, va intra în rezerva de grăsime din organism pentru a o descompune, iar astfel va genera energia necesară somnului şi, pe deasupra, slăbeşti”, spune Mihaela, o tânără de 25 de ani din Bucureşti. Experienţele şi opiniile ilustrate în rândurile anterioare evocă o faţă nouă pe care o ia oraşul nostru şi la capitolul sănătăţii alimentare şi al sportului, al nutriţiei şi al dietelor, compunând un oraş care se apropie de standardele occidentale.

 

Programul de promovare a patrimoniului turistic „Destination: Bucharest” este desfăşurat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

 

×
Subiecte în articol: Destination: Bucharest