x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dosarul electronic de sănătate, contestat de medici: “E un abuz!”

Dosarul electronic de sănătate, contestat de medici: “E un abuz!”

de Monica Cosac    |    15 Noi 2016   •   19:00
Dosarul electronic de sănătate, contestat de medici: “E un abuz!”
Sursa foto: bowdenimages/Getty Images/iStockphoto

În România, medicii sunt tot mai puţini şi birocraţia din sistemul sanitar tot mai mare. Dosarul electronic de sănătate (DES) a devenit obligatoriu pentru toată lumea din acest sfârşit de săptămână, iar doctorii atrag atenţia că această obligativitate încalcă atât drepturile pacientului, cât şi codul de etică profesională. Mai mult, aceştia se plâng că nu-şi mai pot face meseria din cauză că au fost transformaţi în “secretare” care introduc date în sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

Începând de ieri, medicii sunt obligaţi să introducă în sistemul informatic al CNAS datele tuturor pacienţilor - şi toate informaţiile legate de sănătatea acestora, inclusiv istoricul medical – fie că aceştia sunt asiguraţi sau neasiguraţi. De asemenea, DES trebuie utilizat atât de furnizorii de servicii medicale care au contracte cu casele de asigurări de sănătate (CAS), cât şi de cei care nu au relaţii contractuale cu CAS, aceştia din urmă având “obligaţia înrolării în Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate”.

Teoretic, dosarul electronic al pacientului, ultimul pas al informatizării sistemului sanitar, după reţeta electronică şi cardul de sănătate, a fost creat în beneficiul pacienţilor şi, de asemenea, ar trebui să înlesnească şi comunicarea profesională dintre doctori. Practic, însă, acesta încarcă medicii cu sarcini suplimentare. Aceştia spun că puţinul timp pe care îl mai aveau pentru consultaţii, din cauza lipsei de personal şi a supra-aglomerării din unităţile medicale, şi-l vor petrece stând la calculator. Mai mult, medicii se plâng că introducerea datelor în DES, care funcţionează tot cu ajutorul sistemului informatic, care se poticneşte la fiecare pas, va bloca total activitatea medicilor.

O altă problemă ridicată de medici este că noile prevederi nu reglementează refuzul pacienţilor de a avea un astfel de dosar, cu date personale la care să aibă acces orice medic, indiferent dacă este medicul curant sau nu.

Aceştia atrag atenţia că Ordinul comun 1123/849/2016 al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS , publicat în MO 806/13.10.2016, încalcă mai multe legi, iar situaţia este şi mai sensibilă în cazul medicilor din sistemul privat care nu au contracte cu CAS.  “Legile, toate care sunt şi care îmi impun păstrarea secretului profesional, nu au fost abrogate. Dacă un paranoic mă dă în judecată că am spus şi altora despre boala lui, depistată la cabinet privat, fără legatură cu cei de la CNAS, eu după ce legi voi fi judecat?”, atrage atenţia un medic pe forumurile de socializare.

“Este un abuz! Eu una nu divulg secretul profesional, datele unui pacient, pentru că nişte demenţi aşa au hotărât!”, avertizază un alt medic, adăugând că ar trebui sesizată Curtea Constituţională în legătură cu noile reglementări impuse de oficialii din Sănătate.

Legat de noile prevederi, Colegiul Medicilor din România precizează că, deși declarativ creat în beneficiul pacientului, DES creează premize pentru încălcarea drepturilor acestuia: “Încălcarea confidențialității și accesul fără drept la informații personale și date medicale ale pacientului poate genera prejudicii complexe pacientului, medicului, relației medic-pacient și sistemului de sănătate. De exemplu, pacientul poate fi lezat prin discriminarea și stigmatizarea create de divulgarea unor informații referitoare la starea sa de sănătate sau la antecedentele sale personale, stil de viață etc”.

“Eu sunt psihiatru şi sunt şocată de DES, schimbă tot ce am învăţat de consimţământ (n.r. - consimţământul pacientului). Noi avem consimţământ şi pentru dreptul de a fi informat cineva din familie, iar acum aruncăm cu informaţii în spaţiul virtual. Sunt lucruri sensibile, mulţi pacienţi nu doresc, de exemplu, să apară cu vizite la psihiatru, din cauza prejudecăţilor şi stigmei, chiar dacă au probleme minore”  Medic, pe Facebook

“DES ridică aspecte etice importante și este de natură a aduce prejudicii pacienților, medicilor și, nu în ultimul rând, sistemului de sănătate din România. În aceste condiții, reglementarea legală a unui astfel de instrument ar fi trebuit să facă obiectul unor consultări/discuții publice adecvate” Colegiul Medicilor din România

Dosarul Electronic de Sănătate a început să fie folosit încă de acum doi ani, dar din 12 noiembrie este obligatoriu.

×