x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dr. Mihai Craiu spune cum ne afectează nopțile pierdute. ​​​​​​​„Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației”

Dr. Mihai Craiu spune cum ne afectează nopțile pierdute. ​​​​​​​„Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației”

de Monica Cosac    |    08 Iun 2020   •   10:51
Dr. Mihai Craiu spune cum ne afectează nopțile pierdute. ​​​​​​​„Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației”

„Nu lăsați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator!”, este recomandarea cunoscutului medic pediatru Mihai Craiu, care atrage atenția că absența somnului are efecte foarte grave asupra sănătății. Este deja cunoscut faptul că deprivarea de somn poate ucide mult mai repede decât lipsa hranei, însă asta se întâmplă printr-un proces care are loc în tubul digestiv, nu în creier, așa cum s-a crezut până acum.

 

Primele experimente cu privire la efectele pe care le are lipsa somnului asupra organismului au fost făcute în urmă cu mai bine de un secol, pe câini, și au arătat că, în absența odihnei, aceștia au început să moară de oboseală începând din ziua a 5-a.

 

„Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare. Timp de 100 de ani, s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurtcircuit. Dar nu este așa”, spune dr. Mihai Craiu pe pagina sa, Spitalul Virtual pentru Copii. Studiile recente ale cercetătorilor americani au arătat însă că lipsa somnului ucide creierul printr-un proces care are loc în tubul digestiv. „Studiul din Cell.ro, efectuat pe musculițe de fructe (nu pe căței!!), a arătat că lipsa somnului duce la deces după circa 10 zile. Viața normală a unei astfel de musculițe este de circa 110 zile. Deci lipsa somnului scurtează viața drastic. Cum? Ce se întâmplă? În tubul digestiv al acestor musculițe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) în timpul deprivării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se depășește nivelul mortal”, explică dr. Craiu.

 

Stresul oxidativ distruge ADN-ul

Speciile reactive de oxigen (ROS) reprezintă produsul final al proceselor oxidative care stau la baza tuturor proceselor metabolice și a respirației, potrivit medicului, și „există numeroase dovezi că, în cantități foarte mari, au proprietăți nocive, producând stres oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor și proteinelor organismului”.

 

 

Cercetătorii americani au modificat niște gene în creierul musculițelor, astfel încât anumite procese din sistemul nervos să funcționeze fără pauză. Chiar dacă erau lăsate în pace, aceste musculițe nu puteau să se odihnească și mureau la fel de repede ca musculițele normale, expuse la agitație permanentă. În ambele grupuri s-a observat că au apărut cantități masive de ROS în tubul digestiv. „Când au fost hrănite cu antioxidanți (molecule care blochează efectele stesului oxidativ), musculițele au supraviețuit, trăind normal, ca musculițele nestresate. Și cele al căror creier era modificat genetic! Chiar dacă nu au dormit aproape deloc, din cauza activității continue a creierului, ele au supraviețuit normal”, detaliază medicul, precizând că același efect de acumulare de ROS, odată cu deprivarea de somn, a fost dovedit și la șoareci.

Studiul dovedește, practic, și rolul benefic pe care îl au antioxidanții în contextul stilului de viață tot mai agitat din zilele noastre, însă dr. Craiu ne recomandă să ne sfătuim cu medicul pentru a alege antioxidantul potrivit, pentru că oamenii reacționează diferit la aceeași medicație: „Nu dați antioxidante «minune», promovate de tot felul de șarlatani, care au doar interese financiare”.

 

În cantități mici, adică normale, speciile reactive de oxigen (ROS) participă la procesele de semnalizare celulară, dar în cantități foarte mari ele produc stres oxidativ și moarte celulară.

 

„Mai sunt câțiva pași de făcut pentru a trage concluzii practice pentru om. Vor fi găsite antioxidantele potrivite fiecăruia. Până atunci, aveți grijă la somn - nu lăsați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator! Lipsa de somn dăunează grav sănătății!”

Conf. dr. Mihai Craiu, pediatru

×