x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Drumurile din Giurgiu, asfaltate de cumetrii

Drumurile din Giurgiu, asfaltate de cumetrii

de Cristian Anton    |    10 Oct 2018   •   11:45
Drumurile din Giurgiu, asfaltate de cumetrii

Consiliul Judeţean Giurgiu (CJG) a contractat pentru modernizarea unui drum o firmă nou înfiinţată, fără experienţă şi fără niciun angajat, căreia îi va plăti totuşi 3,6 milioane de euro. Kirlic Group SRL are însă ca principal atu numele patronului său: George Cuşa, celebrul afacerist giurgiuvean, naşul de cununie al fiului lui Niculae Bădălău, şi mai celebrul baron PSD de Giurgiu. O concidenţă frumoasă face ca firma să fi fost selectată de preşedintele CJG, Marian Mina, la rândul său finul senatorului Bădălău. Kirlic Group SRL a participat la licitaţie ca liderul unei asocieri alcătuite din patru companii, din care trei sunt deţinute de familia Cuşă. Drumurile din Giurgiu au declanşat, în acest caz, un război al cumetriilor politice, în condiţiile în care firma care a pierdut licitaţia este a unui apropiat al fostului premier Mihai Tudose.

CJG a atribuit pe 26 septembrie 2018 un contract privind modernizarea DJ Giurgiu- Oinacu- Brăniştea- Goştinu, între km 3+424- 19+050, în urma unei licitaţii unde s-au înfruntat şapte firme, grupate în două asocieri. Câştigătoare a fost declarată Kirlic Group SRL din Călugăreni (Giurgiu), care va primi în schimbul reparării celor 15,6 kilometri de drum judeţean suma de 16.169.800,47 de lei, fără TVA. Reuşita Kirlic Group SRL vine la doar câteva zile după ce a mai bifat o înţelegere cu statul: 36.809.855,15 lei, fără TVA, pe 6 septembrie 2018, de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru întreţinerea drumurilor naţionale din Bucureşti şi Piteşti.

0 este numărul de angajaţi al Kirlic Group SRL, firma care a primit în câteva zile două contracte de 53 de milioane de euro de la stat

Peste 11 milioane de euro în câteva zile, pentru o firmă care a raportat pentru anul 2017 că nu are niciun angajat este o performanţă, trebuie să recunoaştem. Kirlic Group SRL a fost înfiinţată în 2016 şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de numai 249.033 lei şi pierderi de 155.128 lei.

Trei firme înscrise în licitaţie, acelaşi patron

Una din explicaţiile succesului fulminant cunoscut de această firmă stă, fără doar şi poate, în notorietatea patronului său. Kirlic Group SRL este administrată de Gheorghe Cuşă, tatăl lui George Cuşă, unul dintre cei mai importanţi afacerişti din Giurgiu, înrudit cu senatorul Nicolae Bădălău. Firma a câştigat contractul de la CJG ca lider al unei asocieri din care mai fac parte Thadec Engineering SRL Bucureşti, G&M Road Building Engineering SRL Piteşti şi Anastamar Construct SRL. Interesant este faptul că G&M Road Building Engineering SRL o are ca asociată pe Paula Cuşă, soţia lui George Cuşă, iar Anastamar Construct SRL este deţinută tot de tatăl său, Gheorghe Cuşă. Altfel spus, trei din cele patru firme contractate de CJG pentru modernizarea unui drum judeţean au acelaşi proprietar, familia Cuşă.

Bădălău a câştigat lupta cu Tudose

O notă inedită în această poveste de familie vine şi din partea celor care au pierdut licitaţia, respectiv asocierea formată din EN Electric Proiect Office SRL (lider), TR Construzioni SRL şi SARPI Montella Francesco SI, ambele din Italia. Liderul EN Electric Proiect Office SRL este controlată de Victor Nicolae Popescu, prietenul de familie al fostului premier Mihai Tudose. Popescu împarte în procente egale Energreen Distribution SRL, un distribuitor de electricitate, cu Diana Tudose, fiica fostului premier, în timp ce soţia politicianului, Corina Tudose, a fost mulţi ani director în cadrul EN Electric Proiect Office SRL.

Lovituri în serie

În numai doi ani, Kirlic Group SRL a înregistrat o serie spectaculoasă de contracte cu statul. Pe lângă cele sus menţionate, firma lui Cuşă a mai primit anul acesta şase contracte (de la primăriile din Giurgiu, Ulmi, Comana, Vedea şi Berceni, precum şi de la Consiliul Judeţean Giurgiu), iar în 2017 încă unul de la Primăria Bumbeşti Jiu, toate în urma unor cereri de oferte, în valoare totală de 37,8 milioane de lei. La acestea, se adaugă alte trei contracte primite prin încredinţare directă, de la primăriile Gostinu şi Mihai Bravu, în sumă totală de peste 600.000 lei. Una peste alta, firma fără niciun angajat a lui George Cuşă a beneficiat în ultimii doi ani de 11 contracte cu statul, în valoare totală de 91,5 milioane lei, echivalentul a peste 20 de milioane de euro.

Încuscririle unui baron

George Cuşă este naşul lui Gabriel Radu Bădălău, fiul baronului Niculae Bădălău, unul din cei mai puternici oameni din PSD. Pe de altă parte, George Cuşă este prieten din copilărie cu Marian Mina, cel care i-a atribuit firmei sale, Kirlic Group SRL, contractul de 16 milioane de lei pentru modernizarea unui drum judeţean, în numele Consiliului Judeţean Girgiu, al cărui preşedinte este. La rândul său, Marian Mina este finul senatorului Niculae Bădălău.

Înainte de a deveni preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina a fost profesor de sport, iar ulterior încasator la podul de peste Dunăre de la Giurgiu

„Am avut onoarea să-i fiu naş lui Marian Mina. Nu eu l-am făcut politician, nu eu l-am ales preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu”, spunea la un moment dat senatorul Bădălău. Cât despre relaţia dintre George Cuşă şi Marian Mina, este elocventă declaraţia preşedintelui CJG: „George Cuşă este prietenul meu de peste 20 de ani, de când eram la şcoala generală”. În vara lui 2016, cei doi dansau pe mese într-un club de fiţe din Mamaia, într-o distracţie de familie la care au participat şi senatorul Niculae Bădălău şi fiul său, Gabriel.

 

×
Subiecte în articol: drum giurgiu