x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social E.coli descoperit într-un automat de lapte din Covasna; DSV a demarat o anchetă

E.coli descoperit într-un automat de lapte din Covasna; DSV a demarat o anchetă

14 Iul 2016   •   21:35
E.coli descoperit într-un automat de lapte din Covasna; DSV a demarat o anchetă
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a demarat o anchetă după ce a descoperit bacteria E.coli într-un automat de lapte din judeţ.

Conducerea Direcţiei a precizat că proba de lapte crud luată din automat a fost trimisă pentru analiză la laboratorul de specialitate din Bucureşti, iar rezultatele indică prezenţa de Escherichia Coli verotoxigenă.

'Automatul de lapte este proprietatea unei exploataţii de bovine înregistrate şi care alimentează zilnic acest automat cu lapte de producţie proprie. Infecţia provine ori de la un animal bolnav, ori se datorează nerespectării normelor de igienă din timpul mulsului, a transportului de lapte sau lipsa de dezinfecţie regulată şi eficientă a automatului de lapte', se menţionează într-un comunicat de presă al DSVSA.

Conducerea instituţiei nu a făcut alte precizări legate de provenienţa laptelui, menţionând că ancheta e în curs de desfăşurare.

Pentru a elimina orice risc pentru sănătatea consumatorilor, DSVSA Covasna a interzis comercializarea laptelui crud provenit din această fermă până la demonstrarea, prin noi analize, a conformităţii laptelui. De asemenea, a dispus ca, până la reglementarea situaţiei, laptele să fie trimis la o unitate de procesare pentru a fi prelucrat termic, pasteurizat, şi a solicitat să se ia de urgenţă măsura igienizării şi dezinfectării aparatelor de muls, a spaţiului în care se colectează laptele, precum şi a automatului de lapte, verificarea stării de sănătate a animalelor şi a angajaţilor şi verificarea conformităţii brânzeturilor obţinute din acest lapte.

Conducerea DSVSA recomandă persoanelor care achiziţionează lapte crud din automate ca, înainte de a-l consuma, să îl fiarbă cel puţin zece minute.

DSVSA va continua controalele pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală, prin prelevarea şi analizarea de probe din carne de bovine şi ovine, carne tocată şi carne preparată, precum şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: e.coli covasna lapte alerta DSV dsvsa