x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Elevi infectați, prezenți la cursurile de pregătire din școli

Elevi infectați, prezenți la cursurile de pregătire din școli

de Monica Cosac    |    10 Iun 2020   •   18:33
Elevi infectați, prezenți la cursurile de pregătire din școli

Două licee din nord-estul țării sunt în alertă, după ce doi elevi, care au participat la cursurile de pregătire săptămâna trecută, au fost confirmați cu noul coronavirus. Este vorba despre un băiat din clasa a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi și despre o fată de clasa a XII-a din Gura Humorului, județul Suceava. Ambii au luat virusul din familie, însă acum colegii lor nu mai merg la școală.

 

 

Elevul din clasa a VIII-a din Iaşi a fost la pregătirea pentru Evaluarea Naţională săptămâna trecută, miercuri şi joi. Tot miercuri, bunica sa a fost testată pentru COVID-19, pentru că urma să facă o operaţie, şi a ieşit pozitivă. Ulterior, a fost testată toată familia, fiind confirmată infecția și în cazul copilului, care era asimptomatic. La orele de pregătire la care a fost prezent băiatul au mai fost alţi 11 colegi și toți cei cu care el a intrat în contact nu mai merg la şcoală.

Și eleva de clasa a XII-a din Gura Humorului, care a fost confirmată luni cu infecție COVID-19, fusese la pregătire săptămâna trecută. „Fata ar fi luat din familie, a fost la şcoală la pregătire inclusiv vineri, a fost confirmată pozitiv ieri (luni - n.r.). Noi am luat toate măsurile pentru suspendarea cursurilor la liceul respectiv”, a declarat Grigore Bocani, inspector general al Inspectoratului Școlar Suceava. Fata este internată deja la SJU Suceava.

 

Nu se respectă regulile de distanţare

Reprezentanții filialei ieșene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) susțin că primesc foarte multe mesaje potrivit cărora nu se respectă regulile de distanţare fizică în școli. „Aşa cum avertizăm de mai bine de o lună de zile, ambiţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii de a aduce elevii la şcoală pentru pregătirea examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, începe să producă consecinţe!”, spun sindicaliști din cadrul USLIP Iaşi, menționând că mai monitorizează două situaţii din unităţi şcolare unde sunt în derulare teste medicale.

Totodată, sindicaliștii avertizează că nicio aşa-zisă măsură de siguranţă adoptată de către MEC nu poate opri „importul” virusurilor în școli și că „întreaga responsabilitate pentru consecinţele care pot decurge din acest experiment social numit pregătire şi participare la examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională aparţine în exclusivitate Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dar în egală măsură şi Ministerului Sănătăţii”.

 

„Este îngrijorător şi faptul că primim foarte multe mesaje de la elevi şi profesori prin care ni se reclamă că nu se respectă niciun fel de reguli de distanţare fizică în unităţile de învăţământ”, arată USLIP Iași.

 

 

Tunelurile de dezinfecție, „risc pentru populație”

Una dintre măsurile recomandate prin Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, tunelurile de dezinfecție, care au fost deja montate în zeci de școli, sunt contraindicate de Organizația Mondială a Sănătății și de Institutul Național de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătății.

Conform ghidului elaborat de OMS, „pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile închise, nici pentru cele exterioare”. „Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice, precum clorul, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma”, explică specialiștii INSP, precizând că nu recomandă utilizarea tunelurilor de dezinfecție cu scopul limitării transmiterii COVID-19.

În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent, mai spun reprezentanții INSP. 

Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID- 19.

 

Folosirea tunelurilor de dezinfecție ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică, fără beneficii dovedite științific, subliniază INSP.

 

 

×