x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Elevii au scăpat de uniforme. Motivul: costă

Elevii au scăpat de uniforme. Motivul: costă

de Diana Scarlat    |    11 Ian 2018   •   10:22
Elevii au scăpat de uniforme. Motivul: costă
Sursa foto: DIANA OROS

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost modificat de ministrul Liviu Pop, prin excluderea obligativității uniformelor școlare. Chiar dacă școlile au decis să introducă uniformele, elevii nu vor mai fi sancționați, în caz că refuză să le poarte. În afară de scandalurile stârnite de ideea de a introduce uniforma obligatoriu în școli, măsura vine, practic, în sprijinul principiului gratuității învățământului, încălcat prin orice decizie care presupune costuri suplimentare.

Orice lege sau regulament care ar obliga elevii să poarte uniforme, fie ele unice sau decise de fiecare școală în parte, înseamnă cheltuieli, iar educația este gratuită în România, ceea ce înseamnă că orice părinte ar putea da statul în judecată și ar avea câștig de cauză. Ideea unei uniforme unice la nivel de țară a fost deja exclusă din orice fel de discuție, după ce s-au opus atât elevii, cât și părinții și specialiștii în educație. S-a mai discutat ideea de a legifera obligativitatea uniformei școlare, astfel încât instituțiile de învățământ să decidă ce fel de uniformă aleg. Asta ar însemna că unele școli ar putea opta pentru haine de sute de lei pentru elevi, iar costul minim care s-a calculat pentru o uniformă decentă pleacă de la 100 de lei, ceea ce presupune un efort financiar suplimentar din partea părinților. De educație gratuită beneficiază peste trei milioane de elevi, iar o eventuală obligativitate impusă prin lege ar trebui să fie suportată, automat, de stat, dacă s-ar legifera, numai că asta ar însemna costuri uriașe, absolut nejustificate. 

Deducerile nu acoperă costurile

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, explica anul trecut că deducerile aplicate salariaților care au copii ar putea acoperi costuri precum cele cu uniformele școlare, printre altele, numai că deducerile de 160 de lei pentru fiecare copil nu înseamnă bani pe care angajatul îi primește la salariu, ci o sumă în funcție de care se calculează un impozit mai mic aplicat salariului net. „Deducerea de 160 de lei pentru fiecare copil este pentru cei care au salariul minim pe economie, dar pe măsură ce salariul brut crește, deducerea scade, iar peste suma de 3.600 de lei nu se mai aplică nicio deducere. Deducerea se aplică după ce se scad din salariul brut contribuțiile CAS și CASS, apoi, la venitul net se aplică deducerile, pentru calcularea impozitului pe venit. Practic, sunt sume pentru care angajatul nu plătește impozit”, explică Bogdan Goanță, specialist Cartel Alfa. Cât timp statul nu impune, prin nicio lege organică sau regulament, obligația elevului de a purta uniforma școlară, chiar dacă școlile stabilesc o astfel de regulă, statul nu mai poate fi tras la răspundere pentru cerințe suplimentare, dar nici elevii nu pot fi trași la răspundere pentru nerespectarea deciziei școlii.

Ministerul s-a spălat pe mâini

Ceea ce se întâmplă de fapt în instituțiile de învățământ, dincolo de legi și regulemente, este, însă, total diferit de ceea ce declară autoritățile. Părinții și elevii știu că nu prea au cum să se opună deciziei luate de școală, indiferent de ceea ce prevede ROFUIP. „Dacă eu, ca mamă, refuz să-mi trimit copiii la școală în uniformă și mă cert cu toți profesori și cu conducerea școlii, înseamnă  că trebuie să-mi mut copiii la altă școală, pentru că sunt conștientă de faptul că de a doua zi copiii mei vor fi arși la note, fără prea multe explicații. Nu am copii de zece pe linie, care să poată demonstra, prin absurd, că li s-au dat notele pe nedrept. Poate că domnii de la minister nu știu, de exemplu, că nu avem nici măcar posibilitatea să câștigăm în instanță un eventual proces împotriva unor astfel de abuzuri, pentru că n-am avea cum să demonstrăm că profesorul a fost subiectiv. Chiar dacă aș câștiga în instanță un astfel de proces cu școala, decizia nu schimbă notele, ca să nu mai spun că un proces durează mai mult de trei ani. Deci înțeleg doar că ministerul se spală pe mâini”, spune Elena D, mama a trei copii școlari. 

Dacă statul ar plăti uniformele celor  peste trei milioane de elevi, efortul financiar ar fi de peste 300 de milioane de lei pe an (aproape 65 milioane de euro), la un cost mediu de 100 de lei pentru o uniformă.

Nu poți introduce obligativitatea de a purta uniforme. Chiar dacă s-ar introduce, orice părinte ar putea câștiga un eventual proces în instanță. Avem un caz, într-o școală unde s-a decis obligativitatea uniformelor școlare, apoi unul dintre părinți a contestat la CNCD și i s-a dat câștig de cauză. Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret  

 

×
Subiecte în articol: elevi uniforme