x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Elevii vor să „dezinfecteze sistemul” de educaţie

Elevii vor să „dezinfecteze sistemul” de educaţie

de Theodora Şutiu    |    01 Mar 2019   •   08:47
Elevii vor să „dezinfecteze sistemul” de educaţie
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a lansat campania „2019 – anul finanțării educației”. Printre cele mai importante obiective se numără deconectarea integrală a transportului pentru copiii care fac naveta, dar şi obţinerea reducerii pentru transportul local în comun. Totodată, elevii doresc, prin intermediul acestui nou proiect, să atragă atenţia asupra problemei igienei în unităţile de învăţământ.

Primul obiectiv din cadrul campaniei se numeşte  „Abonament la educație” şi îşi propune să ajute copiii cu situaţii financiare precare să ajungă la şcoală prin eliminarea tarifului maxim impus de către Guvern, alături de respectarea legii în privința acordării reducerii de minimum 50% de către administrațiile locale, dar şi acordarea elevilor care locuiesc în mediul rural transport gratuit.

Pregătire mai bună, nu salarii mai mari

În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor cere  analizarea finanțării educației, atât de la nivel central, cât și de la nivel local. Tinerii susţin că majoritatea banilor de la buget care ajung în educaţie sunt destinaţi salariilor dascălilor, nu pregătirii profesionale, evaluarii periodice a elevilor sau pe „bunuri şi servicii”: „ Din cauza unei valori infime a costului standard per elev/preşcolar există în continuare numeroase unități școlare unde se practică strângerea și folosirea de fonduri ilegale, ceea ce face ca învățământul să nu fie gratuit, așa cum prevede Constituția României”, se arată în comunicat.

Problema WC-urilor în curte

În prezent, conform datelor furnizate de ministerul Educaţiei, există peste 1400 de şcoli cu toaleta în fundul curții. În același timp, nenumărate școli nu asigură minimul necesar pentru igiena școlarilor: hârtie igienică, săpun și apă curentă, iar cantinele şi internatele nu respectă minumul de norme ale igienei. CNE vrea dezinfectarea sistemului şi cere urgentarea actualizării Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1955/1995, pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor.

Petru Apostoloaia, preşedintele CNE, spune că efectele subfinaţării sunt foarte grave şi abia acum încep să apără: „De la procentele enorme de analfabeți funcțional, la corupția generalizată, la lipsa de oameni calificați pe piața muncii și migrația tinerilor, până la calitatea guvernării. Pe scurt, finanțarea precară duce la o populație lipsită de educație și formare”, a declarat aceasta.

Doar 13% dintre elevii navetiști beneficiază de decontul integral al navetei, 41% primesc înapoi mai puțin de 30% din costul real al abonamentului

 

 

×