x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Experimentul Boc: Haos în drum spre şcoală

Experimentul Boc: Haos în drum spre şcoală

de Theodora Şutiu    |    12 Sep 2018   •   10:39
Experimentul Boc: Haos în drum spre şcoală

După modelul american, Cluj-Napoca a devenit, ieri, primul oraş din România care foloseşte autobuzele şcolare. Primarul Emil Boc l-a trimis pe șeful Poliției Locale în teren pentru a superviza transportul elevilor.  Deşi proiectul a fost lăudat pe toate canalele media de autorităţi, părinţii nu s-au înghesuit să le folosească. 

Prin această intiţiativă, autorităţile locale vor să le dea părinţilor care îşi duc copiii cu maşina la şcoală o alternativă, în speranţa că străzile se vor mai elibera la primele ore ale dimineţii. În practică, însă, traficul infernal de pe îngustele străzi din jurul unor licee a făcut dificilă preluarea elevilor. Pentru că s-a circulat bară la bară, autobuzul școlar nu a putut înainta, iar elevii au fost spravegheaţi de profesori pentru a nu sări între mașini. Cei mici au fost ținuți pe trotuar până când a ajuns autobuzul, a relatat portalul Stiridecluj.ro.

Concret, elevii sunt preluaţi din patru dintre cele mai mari cartiere ale Clujului. Autobuzele pornesc la şapte şi un sfert şi opresc pe traseul până la şcoală, în toate staţiile companiei de transport public. Totodată, în aceste mijloace de transport urcă doar elevii şi, dacă vor, părinţii acestora. Pentru siguranţa lor, în fiecare autobuz există câte un poliţist local, dar şi un reprezentant al companiei de transport public. Mai mult, cursele sunt gratuite şi pentru însoţitorul adult.

Deşi nu a fost prezent la eveniment, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a marcat premiera printr-un mesaj postat pe Facebook. ”Elevii clujeni au început să meargă la școală cu autobuzele școlare dedicate! Astăzi a demarat proiectul-pilot «Autobuze/microbuze cu circuit închis pentru elevii din clasele primare», dedicat copiilor din clasele 0-IV. Primăria Cluj-Napoca, în urma inițiativei depuse online și votată de clujeni în cadrul proiectului Bugetare participativă 2017, a realizat acest proiect-pilot în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Compania de Transport Public, a spus edilul. 

Noile autobuze școlare pornesc din patru cartiere ale Clujului: Zorilor, Mărăști, Gheorgheni și Mănăștur. Autobuzele îi duc pe elevi până la școală, punctele de oprire fiind - în această primă etapă - liceele „Avram Iancu” și „Nicolae Bălcescu”. Autobuzele urmează 5 trasee care se suprapun traseelor obișnuite ale autobuzelor CTP Cluj-Napoca.

×
Subiecte în articol: Emil Boc