x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Explicația „Patologiei de sărbătoare”

Explicația „Patologiei de sărbătoare”

de Diana Scarlat    |    18 Apr 2017   •   12:19
Explicația „Patologiei de sărbătoare”
Sursa foto: DIANA OROS

Românii au ajuns și de acest Paște la Urgențe, cu circa 25% mai mulți decât în restul anului. Doar în Capitală au fost peste 1.200 de apeluri la Ambulanță în prima zi de Paște. Specialiștii spun că obiceiurile alimentare nesănătoase ale românilor țin atât de tradiție, cât și de lipsurile din perioada comunistă, iar copiii ar trebui să aibă ore de educație pentru sănătate la școală, unde să învețe să mănânce sănătos.

 

Avertismentele medicilor și ale nutriționiștilor, puternic mediatizate înainte de sărbători, nu au efect la români. Statisticile arată că obiceiurile culinare nu se modifică, iar procentul celor care ajung la spital, cu probleme digestive grave, de sărbători, rămâne constant. „Este o patologie sezonieră a sărbătorilor legale în România. Și la sfârșit de săptămână crește numărul celor ajunși la UPU, cu circa 10-15% față de restul săptămânii, iar de Paște, ca și de Crăciun, Revelion sau 1 Mai, procentul crește cu circa 20-25%”, explică medicul Tudor Ciuhodaru, de la UPU Iași. Medicul mai spune că situația nu se va putea schimba decât după introducerea unor ore obligatorii de educație pentru sănătate în programa școlară, astfel încât să se schimbe obiceiurile culinare pe care campaniile mass-media nu au reușit să le modifice.

 

Românii ignoră avertismentele medicilor

Studiile din alte țări arată că educația pentru sănătate în școală a scăzut semnificativ numărul bolilor provocate de obiceiurile culinare nocive și a îmbunătățit calitatea vieții. În România, în schimb, este în creștere numărul de copii obezi, iar de sărbători sunt oameni care ajung și de trei-patru ori la Urgențe în aceeași perioadă. Unii chiar renunță la medicamentele pentru afecțiuni grave în aceste perioade și își pun viața în periccol. „Chiar și în țările cu mulți gurmanzi și cu putere crescută de cumpărare, precum Franța, nu se ajunge la astfel de abuzuri, pentru că există o anumită educație pentru sănătate, care include comportamentul alimentar”, mai spune medicul.

 

 

Am propus ca educația pe sănătate să devină materie de studiu obligatorie în școli. Proiectul este depus în Parlament a treia oară deja, în ultimii patru ani, și voi insista până se va vota. Tudor Ciuhodaru, deputat și medic primar

 

„Îmbulzeala” de la UPU are la bază tradiția excesului de mâncare și băutură. Dacă se va introduce educația pentru sănătate în școli, elevii ar putea învăța cum trebuie să-și schimbe obiceiurile culinare.

×