x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Fabrica de falși avocați: proiectați în Italia și asamblați în România

Fabrica de falși avocați: proiectați în Italia și asamblați în România

de Diana Scarlat    |    08 Feb 2019   •   08:19
Fabrica de falși avocați: proiectați în Italia și asamblați în România

Europa se confruntă cu foarte multe cazuri de escrocherii legate de practicarea unor profesii. Scandalul pornit în România de la falsul chirurg italian, care a reuşit să profeseze fără acceptul Colegiului Medicilor şi cu două parafe false, a deschis şirul unor lungi dispute legate de profesiile practicate ilegal în toată Europa, nu doar în România. Primele informaţii din anchetă arată că falsul chirurg a fost ajutat de o falsă avocată, iar ambii ar putea face parte dintr-o reţea de crimă organizată internaţională, mult mai extinsă, în care să existe şi angajaţi ai unor instituţii. INTERPOL cercetează această reţea. Avocaţii se revoltă, la rândul lor, arătând că sunt foarte mulţi impostori lăsaţi să profeseze şi chiar există un barou a cărui decizie de funcţionare a fost desfiinţată, dar funcţionează în continuare.

Avocatul Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), a declarat, pentru Jurnalul, că a verificat numele persoanei despre care se spune că ar fi avocata italianului, dar nici aceasta nu figurează pe vreo listă a profesioniştilor cu drept de liberă practică în avocatură, nici măcar în baroul Bota - acel barou paralel desfiinţat de instanţă. „Noi vrem să atragem atenţia publicului că aşa cum oamenii au ajuns la un medic fals, mulţi pot ajunge şi la avocaţi falşi care practică fără drept meseria. Sunt facultăţi care scot pe bandă rulantă absolvenţi ce se folosesc apoi de fel de fel de tertipuri pentru a practica fără drept meseria. Înainte de a folosi servicii profesionale intelectuale, indiferent în ce domeniu, oamenii ar trebui să verifice acele persoane în evidenţele pe care autorităţile din domeniu le au”, a explicat preşedintele UNBR, pentru Jurnalul. Problema imposturii în avocatură a fost ridicată cu mai mulţi ani în urmă, de UNBR, dar pare a fi scăpată de sub control. Din surse sigure am aflat că anchetatorii au suspiciuni în legătură cu falsa avocată a italianului că este implicată într-o reţea de crimă organizată, iar falsul chirurg a ajuns la ea nu întâmplător – aşa cum el a declarat presei –, ci tocmai pentru că aceasta ştia cum să obţină parafa în fals, de la angajaţii DSP.

Linia de producţie

INTERPOL urmăreşte acum o reţea de crimă organizată care furnizează avocaţi falşi în mai multe ţări europene cu ajutorul unui ONG din România. „Ne confruntăm cu foarte mulţi absolvenţi ai facultăţilor de Drept care obţin adeverinţe false pentru practicarea avocaturii. Aceste adeverinţe se obţin cu ajutorul unui ONG care poate înfiinţa barouri de avocaţi. Noi, în justiţie, am reuşit să anulăm decizia instanţei care a dat dreptul acestui ONG să funcţioneze, dar, în fapt, ei funcţionează în continuare. Mai mult, ei aduc în România absolvenţi ai unor facultăţi neacreditate din Italia şi din Spania şi le oferă adeverinţe false şi decizii de primire în profesie. Aceştia ajung apoi în Italia şi Spania, unde, pentru că au fost recunoscuţi ca avocaţi în România, sunt recunoscuţi şi acolo. INTERPOL a fost sesizat şi a cerut sprijinul Poliţiei Române pentru a depista această reţea”, a mai declarat avocatul Gheorghe Florea, pentru Jurnalul. Ancheta s-a extins acum şi asupra avocatei, care ar putea face parte dintr-o reţea de crimă organizată foarte bine „ancorată” în instituţiile statului, prin funcţionari corupţi.

Impostori şi escroci în toate profesiile

Printre impostori, atât în România, cât şi în alte ţări europene, nu sunt numai medici sau avocaţi, ci şi psihologi, profesori, formatori şi traineri pentru diverse meserii, care obţin certificate şi adeverinţe false, apoi ajung să practice meserii pe care nu le cunosc. Problema medicilor este cea mai gravă, pentru că afectează direct vieţile oamenilor, aşa cum s-a-ntâmplat în cazul falsului chirurg italian Matteo Politi. Acesta susţine în continuare că este medic, pentru că a obţinut o diplomă de licenţă la Priştina, în Kosovo, iar avocata lui, cea care s-a ocupat de obţinerea parafei, fără să aibă documentele obligatorii, l-ar fi asigurat că nu va avea nicio problemă în exercitarea profesiei de chirurg în România. „Ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, a spus că am drept de practică în România şi că pot să practic fără niciun fel de problemă”, a declarat Matteo Politi. Italianul mai spune că avocata a primit de la el „toate documentele necesare” şi s-a ocupat de „tot ceea ce trebuia să facă”, anunţându-l că are drept de practică. Falsul chirurg italian a mai avut o condamnare cu suspendare, în Italia, tot pentru practicarea meseriei fără a avea acest drept. Italia se confruntă cu un număr mare de astfel de cazuri, în ultimii ani descoperindu-se mai mulţi falşi medici şi chiar cabinete medicale deschise de falşi medici, care au funcţionat ani la rând.

Cei care au reclamat la INTERPOL sunt spaniolii şi italienii, care nu mai pot să facă faţă acestei situaţii (a falşilor avocaţi - n.n.). Din păcate, autorităţile din România nu verifică aceste persoane şi devin complice. 

Gheorghe Florea, preşedintele UNBR

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Gheorghe Florea matteo politi