x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Falși pacienți COVID-19, la Urgențe

Falși pacienți COVID-19, la Urgențe

de Mariana Zaharia    |    14 Iul 2020   •   15:53
Falși pacienți COVID-19, la Urgențe

Unitățile de Primiri Urgențe se confruntă, pe lângă pandemie, și cu falși pacienți COVID-19. În județul Argeș, mulți vin la spital și se prefac bolnavi ca să facă testul gratuit și repede. Dacă o parte dintre cei care ajung la corturile de triaj chiar au intrat în contact cu persoane pozitive, sunt și oameni care vor doar să știe că nu au boala, fie pentru a merge liniștiți la serviciu, fie pentru a pleca în vacanță fără costurile suplimentare generate de testarea obligatorie impusă de unele țări turiștilor români. Medicii atrag atenția că va deveni un fenomen, dacă Ministerul Sănătății nu va veni cu măsuri. De vină pentru situație sunt și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică: îi pun pe cei care îi apelează ca fiind contacți să sune la 112.

 

Medicii spun că oamenii nu înțeleg pericolul la care se expun sau nu vor să înțeleagă. „La UPU este repede, bine și moca, dar ei ignoră că în acele corturi de triaj sunt și oameni care chiar au virusul. Apoi, sunt examinați la serviciul Radiologie, la CT, unii după alții. Noi îi protejăm cât putem, dar chiar și așa sunt expuși pentru că numărul persoanelor care vin este prea mare. Vedem pacienți falși, care vor doar testul, și așteaptă poate oameni cu accidente vasculare, cu probleme cardiace. Pe ei cine îi vede dacă noi testăm cu zecile? Și dacă nu le facem testul încep să bată cu pumnul în masă și strigă că ne reclamă. Dar când se vor îmbolnăvi medicii și asistenții din Urgență, cine va mai primi urgențele reale?”, ne spune, revoltat, unul dintre doctorii urgentiști din Argeș. Și părerea îi este susținută de colegi și superiori.

 

Mint că nu au gust și miros

 

Medicul Marius Pascu, coordonatorul Unității de Primiri Urgențe, spune că falșii bolnavi pot fi deosebiți de ceilalți doar printr-un interogatoriu insistent. Puși în fața întrebărilor și a suspiciunilor, mulți dau înapoi și încep să spună că au dreptul la testare pentru că sunt asigurați. Lucru pe care cadrele medicale nu îl contestă, dar spun că nu prin Urgențe ar trebui făcut acest lucru.

„Soluția este ca sistemul să le ofere alternative măcar celor care au intrat în contact cu persoane pozitive și care sună la DSP, de unde li se spune să sune la 112. Acesta este un număr de urgențe, nu pentru anchete epidemiologice și testări. Direcția de Sănătate Publică este depășită de situație și aruncă totul pe Urgență, iar noi trebuie să fim foarte atenți, ca să fim siguri că avem grijă mai întâi de pacienții reali. Corturile sunt pline, presiunea este mare, este o problemă de sănătate publică”, explică doctorul Pascu.

 

Stocurile de teste, în pericol de epuizare

 

Pentru că nu s-au încadrat în tabloul clinic și nici nu au putut dovedi că au intrat în contact cu o persoană pozitivă, mai mulți argeșeni veniți la Urgențe au fost refuzați la testare. Conducerea spitalului spune că nu vrea să riște să termine testele și să rămână fără ele pacienții cu adevărat bolnavi.

„La acest moment, nu vrem să riscăm să lăsăm nediagnosticați oameni care au nevoie și intenționăm să organizăm pentru ceilalți o procedură de testare contra cost. În număr redus, însă. Nu mai mult de 200 - maximum 250 - de teste pe lună, la un preț mai mic decât al clinicilor private. Până acum totul a fost plătit din banii veniți de la Consiliul Județean Argeș, dar stocurile se vor epuiza și vom fi nevoiți să cumpărăm din banii spitalului”, a declarat Adriana Molfea, managerul Spitalului de Urgență din Pitești.

Soluția, spune tot un urgenist, ar mai fi ca pacienții să nu primească rezultatele fizic, ci să le fie comunicat doar telefonic. „Dacă vii la Urgență că ai simptome, nu poți fi declarat asimptomatic și lăsat în renumita izolare în care nu te controlează nimeni. Așa, cei care vin doar pentru test nu s-ar mai înghesui la UPU”, spune medicul.

 

Prețul unui test RT-PCR este cuprins între 290 și 380 de lei, în funcție de centrul în care este făcută testarea, astfel că o familie formată din doi părinți și doi copii ajunge să scoată din buzunar până la 1.500 de lei, în plus, pentru a putea pleca în vacanță peste hotare.

 

„Nu mă primește la muncă fără test” sau „îmi este frică de boală” sunt scuzele cu care vin în fața medicilor cei care sunt prinși cu minciuna. În realitate, sunt și oameni care au nevoie de teste ca să plece în vacanțe.

×