x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Femeile nu au acces la investigaţii pentru depistarea cancerului

Femeile nu au acces la investigaţii pentru depistarea cancerului

de Monica Cosac    |    09 Mar 2017   •   13:43
Femeile nu au acces la investigaţii pentru depistarea cancerului
Sursa foto: lusia83/Getty Images/iStockphoto

Deşi rata mortalităţii cauzată de cancerul de sân este cu 25% mai mare în România faţă de media europeană, ţara noastră este una dintre cele trei state ale Uniunii Europene care încă nu au un program național de screening pentru acest tip de cancer. Mai mult, nouă din 10 românce nu au participat niciodată la vreun program de screening pentru depistarea cancerelor feminine, arată cel mai recent studiu privind afecțiunile oncologice feminine în România.

 

Un amplu studiu realizat de ISRA Center, pentru Coaliţia pentru Sănătatea femeii şi Roche, a analizat din perspectiva medicilor și a femeilor problemele sistemului medical din România privind managementul principalelor trei tipuri de cancer care afectează femeile din țara noastră: cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul ovarian. 

Acesta a relevat că 52% dintre participantele la studiu nu ştiu ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a cancerelor, deşi diagnosticul timpuriu ar putea face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Mai mult, circa 90% dintre acestea nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine.

Pacientele spun, totodată, că traseul prin sistemul medical este îngreunat de lipsa unor etape precise, care trebuie urmate odată iniţiat procesul, de dificultatea realizării investigațiilor, care trebuie realizate în centre diferite și momente diferite.

Cu toate că 85% dintre femei consideră că programele de screening le cresc șansele de supraviețuire, 87% dintre acestea și – mai grav - 25% dintre medici nu cunosc că în ţara noastră există un programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin.

Studiul concluzionează că implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a existent pentru cancerul de col uterin sunt măsuri absolut necesare pentru managementul eficient al afecțiunilor oncologice feminine în România.

×