x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Finanţarea pentru copiii sub trei ani, amânată în secret de Guvern

Finanţarea pentru copiii sub trei ani, amânată în secret de Guvern

de Theodora Şutiu    |    12 Apr 2019   •   11:06
Finanţarea pentru copiii sub trei ani, amânată în secret de Guvern

Finanţarea învăţământului antepreşcolar de la buget, care trebuia să intre în vigoare din toamnă pentru toţi copiii mai mici de trei ani din creşele şi gradiniţele de stat sau private, a fost amânată 1 an, până 2021-2022, potrivit OUG 23/2019. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial de pe 10 aprilie. Măsura fusese anunţată, în deschiderea unei şedinţe de Guvern, pe 23 august 2018.

Concret, prin OG 9/2019, care modifica Legea Educaţiei din 2011, statul asigura finanţarea de bază pentru preşcolari şi antepreşcolari de la stat şi din privat. De asemenea, statul se mai angaja să aibă grijă de cheltuieli, în limitele costului standard per elev, şi în învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional: „ Această modificare atrage după sine aprobarea a unui plan de şcolarizare. Concret, copiii cu vârsta mai mică de trei ani vor beneficia de activităţi educative susţinute de către cadre didactice specializate”, spunea premierul Dăncilă în august anul trecut.

Schimbări la final

OUG 23 a fost adoptată fără să fie publicată în transparență decizională sau în dezbatere publică. Pe lista documentelor aflate pe ordinea de zi din 3 aprilie, publicată de către Secretariatul General  al Guvernul, accesibilă publicului larg, nu apare nicio ordonanţă în domeniul Educaţiei. Actul a fost prezentat în Guvern pe lista suplimentară.

 

×