x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Firea: Nu am pus la îndoială meritele şi potenţialul cultural al Timişoarei! S-a creat o confuzie între "dezavantajat" şi "defavorizat"

Firea: Nu am pus la îndoială meritele şi potenţialul cultural al Timişoarei! S-a creat o confuzie între "dezavantajat" şi "defavorizat"

20 Sep 2016   •   18:56
Firea: Nu am pus la îndoială meritele şi potenţialul cultural al Timişoarei! S-a creat o confuzie între "dezavantajat" şi "defavorizat"

Primarul general Gabriela Firea a arătat că nu a pus nicio clipă la îndoială meritele şi potenţialul cultural al municipiului Timişoara, oraş desemnat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 în România, menţionând că în presă s-a creat o confuzie între termenul de "dezavantajat" şi cel de "defavorizat".

"Am spus atunci că foarte rar acest titlu este câştigat de oraşe care au şi calitatea de capitale administrative, întrucât acestea au în general mai multe avantaje în dezvoltarea programelor culturale. Şi este evident că demersul Uniunii Europene este de a veni în întâmpinarea oraşelor care nu au acelaşi buget şi aceeaşi infrastructură pe care le are, de regulă, o capitală de stat. Asta am spus în acel mesaj. Din păcate, s-a făcut confuzie între termenul de 'dezavantajat' şi cel de 'defavorizat'. Regret acest lucru. Dar subliniez că nu am pus nicio clipă la îndoială meritele şi mai ales potenţialul cultural al municipiului Timişoara. Sunt convinsă că s-a muncit mult la Timişoara pentru obţinerea acestui titlu, pentru că şi noi am muncit foarte mult la Bucureşti în acest sens", a precizat edilul general, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei.

Firea a adăugat că important este faptul că toţi locuitorii celor patru oraşe româneşti care au participat la competiţie - timişorenii, clujenii, băimărenii şi bucureştenii - au avut de câştigat.

Vinerea trecută, Gabriela Firea declara că a fost de la început conştientă că Bucureştiul nu are prima şansă în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

"Dacă vă uitaţi la oraşele care au purtat acest titlu în ultimul deceniu, dar şi mai în spate, veţi vedea că foarte puţine dintre câştigătoare erau şi capitale administrative în statele pe care le reprezentau. Evident, strategia Uniunii Europene în această chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate să intre în circuitul cultural european. Deci era evident că prima opţiune a celor care analizează astfel de dosare e spre oraşele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucureştiul în ceea ce priveşte infrastructura, programele culturale sau potenţialul turistic. Acesta e motivul pentru care, de la bun început, Bucureştiul nu a plecat cu prima şansă în această competiţie", a spus săptămâna trecută Firea.

Sursa: AGERPRES

×