x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gard de sfoară în jurul Sfinxului din Bucegi

Gard de sfoară în jurul Sfinxului din Bucegi

de L. Budin    |    21 Oct 2019   •   19:30
Gard de sfoară în jurul Sfinxului din Bucegi

Campania Bun-Simţ Turistic, iniţiată de o iubitoare a muntelui, a continuat ieri cu o acţiune inedită: voluntarii şi reprezentanţii Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi au înconjurat Sfinxul cu un gard din sfoară, aşa cum se face la mausolee. Asta, pentru a atrage atenţia turiştilor că nu au voie să se urce pe formaţiunile de piatră dintr-o arie protejată.

 

Cristiana Predoiu nu face parte din nicio organizaţie sau asociaţie. A lansat mişcarea Bun-Simţ Turistic în urma semnalelor primite de la numeroase persoane (de bun-simţ), care au sesizat mai multe acţiuni distructive care au loc în Parcul Natural Bucegi: monumente în piatră călărite fără milă, flori de colţ rupte în disperare, pui de râs omorâţi... „Am mers, ca orice om normal, către autorităţi şi am descoperit că amenzile nu se pot da atât de uşor pe cât credeam”, spune ea. „Pentru că toate parcurile naturale funcţionează în baza unui plan de management bine definit, în care sunt prevăzute şi amenzile – însă acestea nu pot fi date de rangerii parcului, fiindcă ei nu pot legitima pe nimeni. Ei pot aplica amenzi doar dacă sunt însoţiţi de jandarmi şi poliţişti. Şi atunci, mi-am zis că dacă legile nu pot fi schimbate peste noapte, hai să apelăm la bun-simţ”.

 

Vedete pe munte

Cristiana a reuşit să mobilizeze artişti şi vedete ca să susţină mişcarea. Ieri, cu sprijinul Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi, a fost montat un gard cu stâlpi şi sfoară în jurul Sfinxului. „Un gard de bun-simţ, ca să nu stricăm cumva peisajul, dar care să izoleze vizual monumentul”, spune ea. La acţiune au fost prezenţi şi membrii trupei Zdob şi Zdub, care au cântat un fragment din ultimul lor album.

Până acum, în cadrul campaniei, s-au mai făcut acţiuni de igienizare în zonele frecventate de turişti, iar la sfârşitul lui august voluntarii şi rangerii au făcut un lanţ uman în jurul Sfinxului.

Inițiativa a avut tot scopul de a atrage atenţia că cei care se caţără pe formaţiunile naturale de pe platoul Bucegilor riscă să le degradeze în mod ireversibil. Cu acea ocazie, au fost distribuite materiale informative cu regulile de conduită într-o arie protejată.

 

„Campania e gândită ca o alianţă de bun-simţ între persoanele de pe stradă, persoanele publice şi instituţii. Împreună, milităm ca bunul-simţ să devină un etalon în conduita noastră”.

Cristiana Predoiu

 

8 metri înălțime și 12 metri lățime are Sfinxul din Bucegi. E situat la 2.216 m altitudine.

×