x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ghid împotriva pedofililor

Ghid împotriva pedofililor

de Theodora Şutiu    |    14 Aug 2019   •   11:58
Ghid împotriva pedofililor

În contextul crimelor de la Caracal, dar şi a recentelor dezvăluiri despre mai multe cazuri de pedofilie care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, Asociaţia Grow Up România a relansat  „Reguli de Siguranță pentru Corpul Meu”, un proiect care îşi propune să îi ajute pe părinţi să conştientizeze pericolele la care sunt supuşi copiii şi să îi ferească de abuzuri, mai ales de cele sexuale. Doar în primele şase luni ale anului 2019, în România s-au înregistrat aproape 1000 de cazuri de viol, această cifră reprezentând, conform datelor furnizate de Poliţia Română, numai situaţiile raportate.

Discuția cu propriul copil despre intimitate și despre ce nu au voie adulții să facă poate să fie dificilă la început, atunci când părintele nu știe exact nici ce să spună și nici cum. Specialiştii de la Grow Up România recomandă regula costumului de baie: „Zonele intime sunt părţile corpului meu acoperite de costumul de baie. Întotdeauna le spun pe numele anatomic. Nimeni nu poate să îmi ceară să le atingă. Nimeni nu trebuie să îmi arate poze cu părţile lor intime. Dacă oricare dintre aceste lucruri se întâmplă trebuie neapărat să spun unui adult”, se precizează în broşură.

Reţeaua de siguranţă

Broşura le explică celor mici şi cum să reacţioneze atunci când un adult vrea să îi atingă în zonele intime: „ Am o reţea de siguranţă formată din cinci adulţi: mama, tata, bunica, mătuşa Anca şi domnul Badea,învăţătorul meu. Pot să le spun orice, iar ei mă vor crede la rândul lor. Dacă mă îngrijorează, mă sperie sau sunt nesigur(ă) de ceva, pot să îi spui unuia dintre ei ce simt şi de ce mă simt aşa”, îi învaţă broşura pe copii. Totodată, cei mici sunt învăţaţi şi faptul că, în aceste cazuri, este bine să nu ţină nici o întâmplare nefericită secretă: „ Nu trebuie să am secrete care mă fac să mă simt prost sau inconfortabil. Dacă cineva mă roagă să ţin un secret care mă face să mă simt nesigur, trebuie să spun unui adult din Reţeaua Mea de Siguranţă”.

Care sunt primele semne

În acelaşi timp, cei mici trebuie să fie capabili să recunoască un presupus pedofil de la primele semne: „Dacă mă simt speriat (ă) sau nesigur(ă) pot să transpir mult, poate să mă doară burta, pot să tremur sau poate să îmi bată inima foarte tare. Aceste senzaţii sunt Semnele mele de Alertă Timpurie. Dacă mă face cineva să simt oricare din aceste senzaţii, trebuie neapărat să spun unui adult din Reţeaua Mea de Siguranţă”, sunt sfătuiţi cei mici.

Idee venită din Australia

Părinţii care au creat broşura povestesc că ideea „le-a venit în urma unor discuții, publice și între prieteni, legate de abuzuri și victime, în urma unor cazuri de pedofilie recente, care apar tot mai des din nefericire. Concluzia este că, pentru a nu ajunge victimă, cel mai bine e să fii educat. De aceea vă încurajăm să preluați posterul, să îl tipăriți și să îl afișați în casă, la grădiniță, la școală, la locul de joacă sau oriunde altundeva unde poate fi văzut de copii și de părinți”.  Posterul Reguli de Siguranță pentru Corpul Meu este tradus și adaptat după o inițiativă a unei edituri pentru părinți și copii din Australia.

„Eufemismele și diminutivele comunică faptul că părintele nu este în largul lui să vorbească despre aceste părți ale corpului sau chiar că nu este ok să se vorbească despre părțile intime ale corpului. Crește pragul de jenă și disconfort și probabilitatea ca un copil să nu vorbească deschis despre ce i s-a întâmplat”

Ioana Podina, psiholog

 

 

 

×
Subiecte în articol: pedofili